zdjecia rodzinne

Okoń w winie


Składniki:

8 okonii (po ok.100g)
450 g mąki
1 jako
200 ml białego wytrawnego wina
sól, pieprz
100g masła
2 łyżki oleju
8 paryczek chili
1 cebula
1 marchewka

Wykonanie:

Wypatroszone i oskrobane ryby z obcietymi do polowy płetwami i ogonem posolic i popieprzyć wewnątrz i z zewnątrz. Włożyć do miski, pokropić białym winem, nakryć i odstawić na godzinę do lodówki.
W drugiej misce wymieszać mąkę, jako, zmielone orzechy i resztę wina.
Ryby wyjać z lodówki, oprószyć mąką, następnie zamoczyć w cieście winnym.
Na patelni rozgrzać oliwę i masło, smażyć okonie po 2 minuty z każdej strony i wykładać na półmisek.
Ryby dekorujemy krążkami smażonej cebuli oraz kawałkami warzyw i ostrych paryczek chili, uprzednio blanszowanych.

Kategorie: ryby

Dodaj przepis do ulubionych


Skomentuj przepis:


Podpis: Zdjęcie:

Komentarze:




Zaloguj się

Login lub email Hasło


Przypomnij hasło.
Załóż profil za darmo.

 

Najpopularniejsze przepisy

Zupa fasolowa  z mięsem - przepis Zupa fasolowo-buraczkowa babci - przepis Kotlety mielone z kaszą - przepis Bitki - przepis Zupa-krem z brokułami w roli głównej - przepis Zrazy zawijane z polędwicy wołowej  - przepis Kapusta ,,młoda,, (wiosenna) - przepis Zapiekanka śródziemnomorska - przepis Kotlety  schabowe z cebulką - przepis

 

Zupa fasolowa z mięsem

Zupa fasolowo-buraczkowa babci

Kotlety mielone z kaszą

Bitki

Zupa-krem z brokułami w roli głównej

Zrazy zawijane z polędwicy wołowej

Kapusta ,,młoda,, (wiosenna)

Zapiekanka śródziemnomorska

Kotlety schabowe z cebulką