zdjecia rodzinne

Okoń w winie


Składniki:

8 okonii (po ok.100g)
450 g mąki
1 jako
200 ml białego wytrawnego wina
sól, pieprz
100g masła
2 łyżki oleju
8 paryczek chili
1 cebula
1 marchewka

Wykonanie:

Wypatroszone i oskrobane ryby z obcietymi do polowy płetwami i ogonem posolic i popieprzyć wewnątrz i z zewnątrz. Włożyć do miski, pokropić białym winem, nakryć i odstawić na godzinę do lodówki.
W drugiej misce wymieszać mąkę, jako, zmielone orzechy i resztę wina.
Ryby wyjać z lodówki, oprószyć mąką, następnie zamoczyć w cieście winnym.
Na patelni rozgrzać oliwę i masło, smażyć okonie po 2 minuty z każdej strony i wykładać na półmisek.
Ryby dekorujemy krążkami smażonej cebuli oraz kawałkami warzyw i ostrych paryczek chili, uprzednio blanszowanych.

Kategorie: ryby

Dodaj przepis do ulubionych


Skomentuj przepis:


Podpis: Zdjęcie:

Komentarze:




Zaloguj się

Login lub email Hasło


Przypomnij hasło.
Załóż profil za darmo.

 

Najpopularniejsze przepisy

Pasta krewetkowa do pieczywa - przepis Włoski chlebek a'la pizza - przepis Zrazy zawijane z polędwicy wołowej  - przepis Sałatka z paluszków krabowych (surimi) - przepis Smażony ser pleśniowy - przepis Śledzie w oleju - przepis Krokiety z kapustą i grzybami - przepis Zupa fasolowa  z mięsem - przepis Pyszna zupa po mediolańsku na zimowe wieczory - przepis

 

Pasta krewetkowa do pieczywa

Włoski chlebek a'la pizza

Zrazy zawijane z polędwicy wołowej

Sałatka z paluszków krabowych (surimi)

Smażony ser pleśniowy

Śledzie w oleju

Krokiety z kapustą i grzybami

Zupa fasolowa z mięsem

Pyszna zupa po mediolańsku na zimowe wieczory