www.zapetytem.pl

Bułki pszenne z thermomixu


gringo2011-02-08 Komentarze (8) 60-90 min    średni     Porcji: 8

Składniki:

50g świeżych drożdży
1 łyżeczka cukru
500 ml ciepłej wody lub mleka
500g mąki pszennej
40g oleju
1 łyżeczka soli
nasiona oleiste ( np. płatki owsiane, słonecznik, dynia)
żółtko

Wykonanie:

Do naczynia włożyć drożdże, cukier, wodę, mąkę, olej i sól. Ciasto wyrabiać przez 2 minuty na obrotach poz. Interwał.
Wyjąć ciasto i pozostawić do wyrośnięcia (ok.15 minut).
Ciasto podzielić na 8 równych części i uformować bułki, a następnie pozostawić do wyrośnięcia przez około 15 minut.
Posmarować je żółtkiem, posypać nasionami.
Piec w nagrzanym piekarniku przez około 15-20 minut w temperaturze 210 st.C.

Kategorie: mączneciasta

Bułki pszenne z thermomixu Bułki pszenne z thermomixu Bułki pszenne z thermomixu
Przepis pochodzi ze strony:  www.zapetytem.pl/receipt.do?receipt=701