CIASTO CZEKOLADOWE Z MASCARPONE
Składniki:
CIASTO- 3 jajka,1 szkl. cukru,
1 szkl. oleju,
mała kwaśna śmietana,
1,5 szkl. mąki,
3 łyżki kakao,
1łyżeczka proszku do pieczenia,
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej,
1 łyżeczka wody
MASA –
50 dag serka mascarpone,
20 dag śmietany kremówki( 30%),
1-2 łyżeczki cukru pudru,
aromat waniliowy.
Wykonanie:
Jajka z cukrem utrzeć na gładką masę i cały czas ucierając ,stopniowo dodawać śmietanę, przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia oraz kakao. Następnie dodać sodę rozpuszczoną w łyżece wody oraz olej i wszystko razem wymieszać na jednolitą masę.Tak przygotowane ciasto wylać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 30-40 minut w temp.180 st.C.
Wystudzone ciasto przekroić na dwie części.
Serek dokładnie utrzeć z cukrem pudrem. Kremówkę ubić mikserem, a następnie
połączyć z utartym serkiem. Na koniec wlać kilka kropli aromatu i wymieszać.
Masę wyłożyć na jedną część ciasta i przykryć drugą częścią.
Na koniec ciasto polać polewą czekoladową.
Kategorie: ciasta, Wielkanoc,