zdjecia rodzinne

Kolorowa zapiekanka


Składniki:

pół kg ugotowanych ziemniaków
2 czerwone papryki
1 brokuł
3 ząbki czosnku
200g śmietany 18%
100ml mleka 2%
sól
pieprz
50g margaryny

Wykonanie:

Blachę wyłożyć pergaminem do pieczenia bądź folią aluminiową. Natrzeć margaryną. Piekarnik nagrzać do 160 st.C.
Ugotowane ziemniaki pokroić i cienkie plastry, wyłożyć je na dnie blachy. Następnie układamy pokrojoną w kostkę czerwoną paprykę.
Brokuły myjemy, odcinamy łodygę,a resztę blanszujemy przez 5 minut w gorącej wodzie. Następnie odcedzamy i układamy na papryce.
Mleko, śmietanę, sól, pieprz oraz zmiażdżony bądź bardzo drobno pokrojony czosnek dokładnie mieszamy ze sobą i tak przyrządzonym sosem zalewamy zapiekankę, którą następnie pieczemy przez około pół godziny w nagrzanym piekarniku.
Podawać z czerwonym winem.
Smacznego

Kategorie: zapiekankiwegetariańskie

Dodaj przepis do ulubionych


Skomentuj przepis:


Podpis: Zdjęcie:

Komentarze:




Zaloguj się

Login lub email Hasło


Przypomnij hasło.
Załóż profil za darmo.

 

Najpopularniejsze przepisy

Pasta krewetkowa do pieczywa - przepis Lazania z mięsem - przepis Pieczywo czosnkowe - przepis Zupa fasolowo-buraczkowa babci - przepis Zapiekanka śródziemnomorska - przepis Krokiety z kapustą i grzybami - przepis Bitki - przepis Śledzie w oleju - przepis Zrazy zawijane z polędwicy wołowej  - przepis

 

Pasta krewetkowa do pieczywa

Lazania z mięsem

Pieczywo czosnkowe

Zupa fasolowo-buraczkowa babci

Zapiekanka śródziemnomorska

Krokiety z kapustą i grzybami

Bitki

Śledzie w oleju

Zrazy zawijane z polędwicy wołowej