zdjecia rodzinne

Orzeszki włoskie na słodko


Składniki:

Ciasto:
20 dag mąki
15 dag masła
10 dag zmielonych orzechów włoskich
10 dag cukru pudru
Masa orzechowa:
10 dag zmielonych orzechów włoskich
10 dag masła
żółtko
10 dag cukru pudru
2 łyżki spirytusu
łyżka kakao
oraz
foremki kształtem przypominające łupiny orzecha włoskiego

Wykonanie:

Ciasto:
Mąkę ucieramy z masłem, następnie wsypujemy orzechy i cukier puder. Wyrabiamy ciasto.
Ciasto cienko rozwałkowujemy i wycinamy małe kółka. Wylepiamy nimi foremki. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180st.C aż będą rumiane. Studzimy.
Masa:
Masło ucieramy z cukrem pudrem. Wciąż ucierając dodajemy orzechy, żółtko, wlewamy spirytus i wsypujemy kakao.
Masą wypełniamy upieczone ciasteczka i łączymy po dwa tak, aby otrzymać kształt orzecha włoskiego.

Kategorie: ciastadla dzieci

Dodaj przepis do ulubionych


Skomentuj przepis:


Podpis: Zdjęcie:

Komentarze:




Zaloguj się

Login lub email Hasło


Przypomnij hasło.
Załóż profil za darmo.

 

Najpopularniejsze przepisy

Zapiekanka śródziemnomorska - przepis Kotlety mielone z kaszą - przepis Biała kiełbasa - przepis Kapusta ,,młoda,, (wiosenna) - przepis Bitki - przepis Fasolka po bretońsku - przepis Kapusta z grochem - przepis Smażony ser pleśniowy - przepis Pyszna zupa po mediolańsku na zimowe wieczory - przepis

 

Zapiekanka śródziemnomorska

Kotlety mielone z kaszą

Biała kiełbasa

Kapusta ,,młoda,, (wiosenna)

Bitki

Fasolka po bretońsku

Kapusta z grochem

Smażony ser pleśniowy

Pyszna zupa po mediolańsku na zimowe wieczory