zdjecia rodzinne

Orzeszki włoskie na słodko


Składniki:

Ciasto:
20 dag mąki
15 dag masła
10 dag zmielonych orzechów włoskich
10 dag cukru pudru
Masa orzechowa:
10 dag zmielonych orzechów włoskich
10 dag masła
żółtko
10 dag cukru pudru
2 łyżki spirytusu
łyżka kakao
oraz
foremki kształtem przypominające łupiny orzecha włoskiego

Wykonanie:

Ciasto:
Mąkę ucieramy z masłem, następnie wsypujemy orzechy i cukier puder. Wyrabiamy ciasto.
Ciasto cienko rozwałkowujemy i wycinamy małe kółka. Wylepiamy nimi foremki. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180st.C aż będą rumiane. Studzimy.
Masa:
Masło ucieramy z cukrem pudrem. Wciąż ucierając dodajemy orzechy, żółtko, wlewamy spirytus i wsypujemy kakao.
Masą wypełniamy upieczone ciasteczka i łączymy po dwa tak, aby otrzymać kształt orzecha włoskiego.

Kategorie: ciastadla dzieci

Dodaj przepis do ulubionych


Skomentuj przepis:


Podpis: Zdjęcie:

Komentarze:




Zaloguj się

Login lub email Hasło


Przypomnij hasło.
Załóż profil za darmo.

 

Najpopularniejsze przepisy

Kapusta z grochem - przepis Kluski ziemniaczane - przepis Kurczak z ryżem - przepis Pasta krewetkowa do pieczywa - przepis Włoski chlebek a'la pizza - przepis Pyszna zupa po mediolańsku na zimowe wieczory - przepis Smażony ser pleśniowy - przepis Zupa-krem z brokułami w roli głównej - przepis Fasolka po bretońsku - przepis

 

Kapusta z grochem

Kluski ziemniaczane

Kurczak z ryżem

Pasta krewetkowa do pieczywa

Włoski chlebek a'la pizza

Pyszna zupa po mediolańsku na zimowe wieczory

Smażony ser pleśniowy

Zupa-krem z brokułami w roli głównej

Fasolka po bretońsku