zdjecia rodzinne

Orzeszki włoskie na słodko


Składniki:

Ciasto:
20 dag mąki
15 dag masła
10 dag zmielonych orzechów włoskich
10 dag cukru pudru
Masa orzechowa:
10 dag zmielonych orzechów włoskich
10 dag masła
żółtko
10 dag cukru pudru
2 łyżki spirytusu
łyżka kakao
oraz
foremki kształtem przypominające łupiny orzecha włoskiego

Wykonanie:

Ciasto:
Mąkę ucieramy z masłem, następnie wsypujemy orzechy i cukier puder. Wyrabiamy ciasto.
Ciasto cienko rozwałkowujemy i wycinamy małe kółka. Wylepiamy nimi foremki. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180st.C aż będą rumiane. Studzimy.
Masa:
Masło ucieramy z cukrem pudrem. Wciąż ucierając dodajemy orzechy, żółtko, wlewamy spirytus i wsypujemy kakao.
Masą wypełniamy upieczone ciasteczka i łączymy po dwa tak, aby otrzymać kształt orzecha włoskiego.

Kategorie: ciastadla dzieci

Dodaj przepis do ulubionych


Skomentuj przepis:


Podpis: Zdjęcie:

Komentarze:




Zaloguj się

Login lub email Hasło


Przypomnij hasło.
Załóż profil za darmo.

 

Najpopularniejsze przepisy

Lazania z mięsem - przepis Krokiety z kapustą i grzybami - przepis Zupa-krem z brokułami w roli głównej - przepis Kotlety  schabowe z cebulką - przepis Śledzie w oleju - przepis Chleb na drożdżach - przepis Fasolka po bretońsku - przepis Bitki - przepis Kapusta z grochem - przepis

 

Lazania z mięsem

Krokiety z kapustą i grzybami

Zupa-krem z brokułami w roli głównej

Kotlety schabowe z cebulką

Śledzie w oleju

Chleb na drożdżach

Fasolka po bretońsku

Bitki

Kapusta z grochem