zdjecia rodzinne

kompot z gruszek


Składniki:

# 1 kilogram gruszki,
# 1 litr woda,
# 70-80 dkg cukier

Wykonanie:

wymyte gruszki po obraniu przekroić na połowy, wydrążyć gniazdka nasienne wraz z otaczającymi je twardymi komórkami. połówki gruszek podczas obierania przetrzymać w lekko zakwaszonej wodzie. gruszki przed włożenia do weka trzeba obgotować w wodzie, aby zmiękły i dały się łatwiej układać. przegotować zalewę.syrop dla trwałości i polepszenia jej smaku, należy lekko zakwasić kwaskiem cytrynowym. gorącym syropem napełniać słoiki z ułożonymi w nich gruszkami, nałożyć gumki, przykrywki, klamerki, słoje pasteryzować, wstawiając do wody o podobnej ciepłocie jak ich zawartość przez 25-30 min

Kategorie: przetwory

Dodaj przepis do ulubionych


Skomentuj przepis:


Podpis: Zdjęcie:

Komentarze:




Zaloguj się

Login lub email Hasło


Przypomnij hasło.
Załóż profil za darmo.

 

Najpopularniejsze przepisy

Pyszna zupa po mediolańsku na zimowe wieczory - przepis Kapusta z grochem - przepis Zapiekanka śródziemnomorska - przepis Zupa-krem z brokułami w roli głównej - przepis Pasta krewetkowa do pieczywa - przepis Fasolka po bretońsku - przepis Kapusta ,,młoda,, (wiosenna) - przepis Zrazy zawijane z polędwicy wołowej  - przepis Krokiety z kapustą i grzybami - przepis

 

Pyszna zupa po mediolańsku na zimowe wieczory

Kapusta z grochem

Zapiekanka śródziemnomorska

Zupa-krem z brokułami w roli głównej

Pasta krewetkowa do pieczywa

Fasolka po bretońsku

Kapusta ,,młoda,, (wiosenna)

Zrazy zawijane z polędwicy wołowej

Krokiety z kapustą i grzybami