zdjecia rodzinne

kompot z gruszek


Składniki:

# 1 kilogram gruszki,
# 1 litr woda,
# 70-80 dkg cukier

Wykonanie:

wymyte gruszki po obraniu przekroić na połowy, wydrążyć gniazdka nasienne wraz z otaczającymi je twardymi komórkami. połówki gruszek podczas obierania przetrzymać w lekko zakwaszonej wodzie. gruszki przed włożenia do weka trzeba obgotować w wodzie, aby zmiękły i dały się łatwiej układać. przegotować zalewę.syrop dla trwałości i polepszenia jej smaku, należy lekko zakwasić kwaskiem cytrynowym. gorącym syropem napełniać słoiki z ułożonymi w nich gruszkami, nałożyć gumki, przykrywki, klamerki, słoje pasteryzować, wstawiając do wody o podobnej ciepłocie jak ich zawartość przez 25-30 min

Kategorie: przetwory

Dodaj przepis do ulubionych


Skomentuj przepis:


Podpis: Zdjęcie:

Komentarze:




Zaloguj się

Login lub email Hasło


Przypomnij hasło.
Załóż profil za darmo.

 

Najpopularniejsze przepisy

Pasta krewetkowa do pieczywa - przepis Śledzie w oleju - przepis Kotlety  schabowe z cebulką - przepis Bitki - przepis Krokiety z kapustą i grzybami - przepis Biała kiełbasa - przepis Pasztet z indyka - przepis Fasolka po bretońsku - przepis Sałatka z paluszków krabowych (surimi) - przepis

 

Pasta krewetkowa do pieczywa

Śledzie w oleju

Kotlety schabowe z cebulką

Bitki

Krokiety z kapustą i grzybami

Biała kiełbasa

Pasztet z indyka

Fasolka po bretońsku

Sałatka z paluszków krabowych (surimi)