zdjecia rodzinne

Sernik tradycyjny


Składniki:

Składniki na ciasto:
30dag mąki
10 łyżek cukru
8 łyżek masła
sól ( odrobina)
2 jajka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Na masę serową:
80-100 dag tłustego twarogu
20 dag cukru
5 jaj
10- 15 dag rodzynek
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 opakowanie cukru waniliowego
skórka pomarańczowa
3 łyżki kwaśnej śmietany

Wykonanie:

Wykonanie ciasta:
Jajka utrzeć z cukrem dodać połowę mąki,szczyptę soli i proszek do pieczenia.Masło posiekać z resztą mąki,dodać do masy jajecznej,wyrobić ciasto.
2/3 wyłożyć na dno i boki formy,resztę pozostawić.
Ser zmielić ,połączyć ze śmietaną i ucierając,dodawać cukier ,żółtka ,cukier waniliowy i mąkę ziemniaczaną. Na koniec dodać umyte i osączone,rodzynki oraz skórkę pomarańczową wymieszać i dodać ubitą pianę z białek. Delikatnie wymieszać
Masę serową wyłożyć na ciasto.Na wierzch ułożyć wałeczki z reszty ciasta,tworząc z nich kratkę.
Sernik piecze się 50-60 minut w temperaturze 190 st .Po upieczeniu wystudzić i można zrobić na wierzch lukier cytrynowy.


Kategorie: ciastaWielkanoc

Dodaj przepis do ulubionych


Skomentuj przepis:


Podpis: Zdjęcie:

Komentarze:




Zaloguj się

Login lub email Hasło


Przypomnij hasło.
Załóż profil za darmo.

 

Najpopularniejsze przepisy

Kapusta z grochem - przepis Pyszna zupa po mediolańsku na zimowe wieczory - przepis Zupa fasolowo-buraczkowa babci - przepis Kotlety  schabowe z cebulką - przepis Smażony ser pleśniowy - przepis Krokiety z kapustą i grzybami - przepis Śledzie w oleju - przepis Kapusta ,,młoda,, (wiosenna) - przepis Zrazy zawijane z polędwicy wołowej  - przepis

 

Kapusta z grochem

Pyszna zupa po mediolańsku na zimowe wieczory

Zupa fasolowo-buraczkowa babci

Kotlety schabowe z cebulką

Smażony ser pleśniowy

Krokiety z kapustą i grzybami

Śledzie w oleju

Kapusta ,,młoda,, (wiosenna)

Zrazy zawijane z polędwicy wołowej