zdjecia rodzinne

Zapiekanka warzywna


Składniki:

1 opakowanie ciasta francuskiego
1 opakowanie warzyw na patelnię
sól, pieprz, zioła, oliwa do smażenia
1 jajo, ser żółty ok 100-150 gram

sos czosnkowy według mojego przepisu lub sos według przepisu poniżej, przykład na zdjęciu:
5 łyż. jogurtu naturalnego, łyżka przecieru pomidorowego 1-1,5 łyż. ketchupu pikantnego, sól, pieprz, bazylia...

Wykonanie:

Warzywa dusimy na patelni, przyprawiamy. Ciasto francuskie rozkładamy, kroimy wzdłuż na pół, z tym, że kroimy tak aby jedna część była o 2-3 cm szersza od drugiej. Blachę smarujemy oliwą, szerszą część ciasta układamy na blaszce, na to warzywa (wcześniej po uduszeniu można odsączyć na durszlaku), posypujemy startym serem żółtym i przykrywamy drugą częścią. Następnie sklejamy boki, roztrzepujemy jajo i smarujemy nim po wierzchu. Na koniec nacinamy co kilka centymetrów i pieczemy około 30-40 minut w temperaturze 180 stopni aż sie zarumieni.

Podajemy z sosem:)
SMACZNEGO:)

Kategorie: zapiekankiwegetariańskieprzekąski

Dodaj przepis do ulubionych


Skomentuj przepis:


Podpis: Zdjęcie:

Komentarze:




Zaloguj się

Login lub email Hasło


Przypomnij hasło.
Załóż profil za darmo.

 

Najpopularniejsze przepisy

Zapiekanka śródziemnomorska - przepis Pasta krewetkowa do pieczywa - przepis Kapusta z grochem - przepis Bitki - przepis Zupa-krem z brokułami w roli głównej - przepis Smażony ser pleśniowy - przepis Kurczak z ryżem - przepis Zrazy zawijane z polędwicy wołowej  - przepis Pyszna zupa po mediolańsku na zimowe wieczory - przepis

 

Zapiekanka śródziemnomorska

Pasta krewetkowa do pieczywa

Kapusta z grochem

Bitki

Zupa-krem z brokułami w roli głównej

Smażony ser pleśniowy

Kurczak z ryżem

Zrazy zawijane z polędwicy wołowej

Pyszna zupa po mediolańsku na zimowe wieczory