zdjecia rodzinne

Herbaciany sorbet o smaku owoców leśnych


Składniki:

4 saszetki herbaty o smaku owoców leśnych,
szklanka zmiksowanych owoców leśnych (jagody, truskawki, poziomki, maliny, jeżyny, borówki),
1 płaska łyżeczka kwasku cytrynowego,
3 łyżeczki cukru lub 3 tabletki słodzika (w wersji light).

Wykonanie:

Herbatkę należy zaparzyć w 600 ml gorącej wody przez około 10 minut, a następnie dodać cukier, kwasek cytrynowy i wymieszać. Gdy napar ostygnie, dodać zmiksowane owoce i przełożyć do metalowego naczynia.
Włożyć do zamrażarki na około 3 godziny. Uwaga! Sorbet należy mieszać od czasu do czasu w trakcie zamarzania – tak aby pokruszyć go na kawałki zanim zamarznie na kamień.
Lody przełożyć do pucharków i udekorować świeżymi owocami.

Kategorie: desery

Dodaj przepis do ulubionych


Skomentuj przepis:


Podpis: Zdjęcie:

Komentarze:




Zaloguj się

Login lub email Hasło


Przypomnij hasło.
Załóż profil za darmo.

 

Najpopularniejsze przepisy

Kapusta z grochem - przepis Kotlety  schabowe z cebulką - przepis Smażony ser pleśniowy - przepis Chleb na drożdżach - przepis Zrazy zawijane z polędwicy wołowej  - przepis Kapusta ,,młoda,, (wiosenna) - przepis Zupa fasolowo-buraczkowa babci - przepis Zupa fasolowa  z mięsem - przepis Fasolka po bretońsku - przepis

 

Kapusta z grochem

Kotlety schabowe z cebulką

Smażony ser pleśniowy

Chleb na drożdżach

Zrazy zawijane z polędwicy wołowej

Kapusta ,,młoda,, (wiosenna)

Zupa fasolowo-buraczkowa babci

Zupa fasolowa z mięsem

Fasolka po bretońsku