www.zapetytem.pl

Herbaciany sorbet o smaku owoców leśnych


Gastrosfera2011-06-10 Komentarze (1) 15-30 min    bardzo łatwy     Porcji: 3

Składniki:

4 saszetki herbaty o smaku owoców leśnych,
szklanka zmiksowanych owoców leśnych (jagody, truskawki, poziomki, maliny, jeżyny, borówki),
1 płaska łyżeczka kwasku cytrynowego,
3 łyżeczki cukru lub 3 tabletki słodzika (w wersji light).

Wykonanie:

Herbatkę należy zaparzyć w 600 ml gorącej wody przez około 10 minut, a następnie dodać cukier, kwasek cytrynowy i wymieszać. Gdy napar ostygnie, dodać zmiksowane owoce i przełożyć do metalowego naczynia.
Włożyć do zamrażarki na około 3 godziny. Uwaga! Sorbet należy mieszać od czasu do czasu w trakcie zamarzania – tak aby pokruszyć go na kawałki zanim zamarznie na kamień.
Lody przełożyć do pucharków i udekorować świeżymi owocami.

Kategorie: desery

Herbaciany sorbet o smaku owoców leśnych Herbaciany sorbet o smaku owoców leśnych
Przepis pochodzi ze strony:  www.zapetytem.pl/receipt.do?receipt=734