zdjecia rodzinne

Malinowy sorbet herbaciany


Składniki:

4 saszetki herbaty czarnej (kawałkami malin)
3 łyżeczki cukru lub 2 łyżeczki lejącego miodu
400 ml wody
sok z połowy cytryny lub pół łyżeczki kwasku cytrynowego
3 łyżki syropu malinowego
garść malin

Wykonanie:

Herbatę zaparzyć w 200 ml wody przez ok. 8 minut, aż do uzyskania mocnej esencji. Resztę wody (200 ml) zagotować z cukrem do momentu wrzenia, a następnie wymieszać uzyskany syrop cukrowy z esencją herbaty. Dodać sok cytrynowy lub kwasek, wymieszać i przelać do metalowego naczynia. Włożyć do zamrażalnika na około 3 godziny.
Uwaga! Sorbet należy mieszać od czasu do czasu w trakcie zamarzania – tak aby pokruszyć go na kawałki zanim zamarznie na kamień. Gotowy deser przełożyć do pucharków, udekorować malinami, polać syropem malinowym i miodem.


Kategorie:

Dodaj przepis do ulubionych


Skomentuj przepis:


Podpis: Zdjęcie:

Komentarze:


kasia , 2011-08-20
Bardzo fajny pomysł na sobotnie popołudnie, dzisiaj będę wypróbowywać


Zaloguj się

Login lub email Hasło


Przypomnij hasło.
Załóż profil za darmo.

 

Najpopularniejsze przepisy

Kotlety mielone z kaszą - przepis Kapusta z grochem - przepis Bitki - przepis Pyszna zupa po mediolańsku na zimowe wieczory - przepis Biała kiełbasa - przepis Zupa fasolowo-buraczkowa babci - przepis Pieczywo czosnkowe - przepis Sałatka z paluszków krabowych (surimi) - przepis Krokiety z kapustą i grzybami - przepis

 

Kotlety mielone z kaszą

Kapusta z grochem

Bitki

Pyszna zupa po mediolańsku na zimowe wieczory

Biała kiełbasa

Zupa fasolowo-buraczkowa babci

Pieczywo czosnkowe

Sałatka z paluszków krabowych (surimi)

Krokiety z kapustą i grzybami