zdjecia rodzinne

Herbaciany krem księżniczki


Składniki:

torebka żelatyny,
2 jaja,
250 ml ubitej śmietany,
50 ml rumu,
2 morele,
7 dag cukru,
szczypta soli,
2 łyżeczki cukru (dodatkowo),
3 saszetki - piramidki Herbaty białej Irving Oriental Gardens z płatkami róży i nagietka

Wykonanie:

Zaparzyć herbatę (4-5 minut) w 500ml wrzątku. Żółtka, cukier i sól utrzeć, dodać rozpuszczoną żelatynę, wystudzoną herbatę, pokrojoną w krążki jedna morelę, 40 ml rumu. Wszystko zmiksować na jednolitą masę i wstawić do lodówki. Sztywno ubite białka i śmietankę nałożyć na wierzch. Posypane cukrem i skropione rumem kawałki drugiej moreli włożyć do miski lub do szerokich kieliszków do wina. Na wierzch nałożyć herbaciany krem. Podawać dobrze schłodzone.

Kategorie: desery

Dodaj przepis do ulubionych


Skomentuj przepis:


Podpis: Zdjęcie:

Komentarze:




Zaloguj się

Login lub email Hasło


Przypomnij hasło.
Załóż profil za darmo.

 

Najpopularniejsze przepisy

Zrazy zawijane z polędwicy wołowej  - przepis Kurczak z ryżem - przepis Kotlety mielone z kaszą - przepis Biała kiełbasa - przepis Kapusta ,,młoda,, (wiosenna) - przepis Pasta krewetkowa do pieczywa - przepis Kotlety  schabowe z cebulką - przepis Krokiety z kapustą i grzybami - przepis Zupa fasolowo-buraczkowa babci - przepis

 

Zrazy zawijane z polędwicy wołowej

Kurczak z ryżem

Kotlety mielone z kaszą

Biała kiełbasa

Kapusta ,,młoda,, (wiosenna)

Pasta krewetkowa do pieczywa

Kotlety schabowe z cebulką

Krokiety z kapustą i grzybami

Zupa fasolowo-buraczkowa babci