zdjecia rodzinne

Herbaciany krem księżniczki


Składniki:

torebka żelatyny,
2 jaja,
250 ml ubitej śmietany,
50 ml rumu,
2 morele,
7 dag cukru,
szczypta soli,
2 łyżeczki cukru (dodatkowo),
3 saszetki - piramidki Herbaty białej Irving Oriental Gardens z płatkami róży i nagietka

Wykonanie:

Zaparzyć herbatę (4-5 minut) w 500ml wrzątku. Żółtka, cukier i sól utrzeć, dodać rozpuszczoną żelatynę, wystudzoną herbatę, pokrojoną w krążki jedna morelę, 40 ml rumu. Wszystko zmiksować na jednolitą masę i wstawić do lodówki. Sztywno ubite białka i śmietankę nałożyć na wierzch. Posypane cukrem i skropione rumem kawałki drugiej moreli włożyć do miski lub do szerokich kieliszków do wina. Na wierzch nałożyć herbaciany krem. Podawać dobrze schłodzone.

Kategorie: desery

Dodaj przepis do ulubionych


Skomentuj przepis:


Podpis: Zdjęcie:

Komentarze:




Zaloguj się

Login lub email Hasło


Przypomnij hasło.
Załóż profil za darmo.

 

Najpopularniejsze przepisy

Pasta krewetkowa do pieczywa - przepis Kapusta ,,młoda,, (wiosenna) - przepis Zupa-krem z brokułami w roli głównej - przepis Pasztet z indyka - przepis Kapusta z grochem - przepis Kluski ziemniaczane - przepis Bitki - przepis Pieczywo czosnkowe - przepis Śledzie w oleju - przepis

 

Pasta krewetkowa do pieczywa

Kapusta ,,młoda,, (wiosenna)

Zupa-krem z brokułami w roli głównej

Pasztet z indyka

Kapusta z grochem

Kluski ziemniaczane

Bitki

Pieczywo czosnkowe

Śledzie w oleju