zdjecia rodzinne

Gulasz wołowy z piwem


Składniki:

400 g mięsa wołowego
2 cebule
2 łyżki mąki
2 marchewki
4 łodygi selera naciowego
200 g małych pieczarek
300 ml bulionu
150 ml piwa
olej do smażenia
sól i pieprz do smaku

Wykonanie:

Marchewkę i seler należy pokroić w plasterki a cebulę w kostkę.

Posól i popieprz mięso. Rozgrzej patelnie i wlej olej. Gdy olej się rozgrzeje wrzuć mięso a następnie cebulę. Po ok 5 miutach dodaj mąkę i dobrze zamieszaj. Dodaj marchewkę, seler, pieczarki, sól i pieprz i smaż przez kolejne 1-2 minuty. Uważaj aby mąka się nie przypaliła.

Następnie wlej bulion i piwo i dobrze wymieszaj. Wszystko przełóż do żaroodpornego naczynia z pokrywką.

Piekarnik rozgrzej do 150 stopni C. Wszystko należy zapiekać ok 1 godziny.
Ewentualnie można zostawić gulasz na kuchence i gotować na wolnym ogniu przez taki sam czas.
Od czasu do czasu zamieszaj i jeśli gulasz wydaje się zbyt suchy dolej więcej bulionu.

Proponuję podawać z pieczonymi ziemniaczkami.

Kategorie: mięsa

Dodaj przepis do ulubionych


Skomentuj przepis:


Podpis: Zdjęcie:

Komentarze:




Zaloguj się

Login lub email Hasło


Przypomnij hasło.
Załóż profil za darmo.

 

Najpopularniejsze przepisy

Sałatka z paluszków krabowych (surimi) - przepis Pieczywo czosnkowe - przepis Pasta krewetkowa do pieczywa - przepis Kotlety mielone z kaszą - przepis Kapusta z grochem - przepis Pyszna zupa po mediolańsku na zimowe wieczory - przepis Lazania z mięsem - przepis Zupa fasolowo-buraczkowa babci - przepis Zrazy zawijane z polędwicy wołowej  - przepis

 

Sałatka z paluszków krabowych (surimi)

Pieczywo czosnkowe

Pasta krewetkowa do pieczywa

Kotlety mielone z kaszą

Kapusta z grochem

Pyszna zupa po mediolańsku na zimowe wieczory

Lazania z mięsem

Zupa fasolowo-buraczkowa babci

Zrazy zawijane z polędwicy wołowej