zdjecia rodzinne

Łosoś teriyaki


Składniki:

-4 filety z łososia bez skóry, każdy po około 200 g
-4 łyżeczki ziaren sezamu
- 4 łyżki sosu teriyaki

Wykonanie:

Sos można przygotować samemu, ale dużo prościej i pewniej jest użyć gotowej marynaty Teriyaki Kikkoman.

Przygotowanie:

Podgrzać niewielką patelnię i wsypać na nią ziarna sezamu. Podgrzewać kilka minut, często mieszając, aż sezam stanie się złocisty i zacznie strzelać.
Łososia należy umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem, a następnie polać sosem teriyaki. Przykryć i odstawić w chłodne miejsce na około 2 godziny. Po upływie tego czasu osączyć rybę z marynaty i grillować w oleju z obu stron na brązowo. Na koniec łososia posypać prażonymi ziarnami sezamu.
Łososia można podawać wraz z makaronem chińskim lub ryżem i białym winem. Tak przygotowana potrawa będzie stanowiła doskonałe urozmaicenie przyjęcia na świeżym powietrzu i na pewno przypadnie do gustu nawet najbardziej wybrednym podniebieniom.


Kategorie: rybyjapońska

Dodaj przepis do ulubionych


Skomentuj przepis:


Podpis: Zdjęcie:

Komentarze:




Zaloguj się

Login lub email Hasło


Przypomnij hasło.
Załóż profil za darmo.

 

Najpopularniejsze przepisy

Zrazy zawijane z polędwicy wołowej  - przepis Fasolka po bretońsku - przepis Zupa fasolowo-buraczkowa babci - przepis Zupa fasolowa  z mięsem - przepis Pasta krewetkowa do pieczywa - przepis Kotlety  schabowe z cebulką - przepis Chleb na drożdżach - przepis Zapiekanka śródziemnomorska - przepis Włoski chlebek a'la pizza - przepis

 

Zrazy zawijane z polędwicy wołowej

Fasolka po bretońsku

Zupa fasolowo-buraczkowa babci

Zupa fasolowa z mięsem

Pasta krewetkowa do pieczywa

Kotlety schabowe z cebulką

Chleb na drożdżach

Zapiekanka śródziemnomorska

Włoski chlebek a'la pizza