www.zapetytem.pl

Czekoladowe brownie wedlug przepisu Jamie Olivera


Leila2011-08-28 Komentarze (4) 15-30 min    łatwy     Porcji: >9

Składniki:

200g gorzkiej czekolady
250g masła o temperaturze pokojowej
200g cukru
szczypta soli
6 płaskich łyżek prawdziwego kakao
4 czubate łyżki maki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
4 jajka

na wierzch wiśnie, orzechy, skórka starta z połowy pomarańczy

Wykonanie:

Przepis jest bardzo prosty i szybki. Korzystamy z robota kuchennego. Włączamy robota (z nożem) i wrzucamy kolejno: połamaną czekoladę, miękkie masło, cukier, szczyptę soli, kakao, mąkę i jajka (każde z osobna).

Blaszkę o wymiarach 30x30cm wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy ciasto. Na ciasto wrzucamy wiśnie, orzechy i ewentualnie skórkę starta z pomarańczy.

Ciasto pieczemy ok 12-14 minut w temperaturze 220 stopni. Czas pieczenia zależy od piekarnika i grubości ciasta. Z tego przepisu ciasto ma około 2,5 cm wysokości. Dwa razy wyższe ciasto wymaga teoretycznie dwa razy dłuższego czasu pieczenia ale trzeba wziąć poprawkę na swój piekarnik i uważnie je obserwować.

Kategorie: ciasta

Przepis pochodzi ze strony:  www.zapetytem.pl/receipt.do?receipt=756