zdjecia rodzinne

Smaczne i proste nalewki domowe


Składniki:

500ml oryginalny Spirytus Nalewkowy Soplicy 60%
20-30 dag cukru
35-40 dag owoców

Wykonanie:

1. Umyj dokładnie owoce i oczyść je z ogonków, listków etc.
2. Usuń pestki, a następnie włóż owoce do naczynia (uwaga: robiąc nalewkę wiśniową, do naczynia wkładamy również parę pestek wiśni)
3. Owoce zasyp cukrem tak, aby były nim całkowicie pokryte. Następnie zamknij szczelnie naczynie i odstaw je w zaciemnione miejsce na 7 dni
4. Po 5 dniach sprawdź czy owoce nie sfermentowały. Jeśli są w porządku, odstaw naczynie na następne 2 dni
5. Po 7 dniach do naczynia z owocami wlej Spirytus Nalewkowy Soplicy. Następnie zakręć szczelnie naczynie i pozostaw je na kolejne 7 dni w zaciemnionym miejscu
6. Po upływie tego czasu przefiltruj nalewkę (np. przy użyciu gazy)
7. Przelej nalewkę do butelek – jest od razu gotowa do spożycia – ale pamiętaj, że pełnię swojego smaku osiągnie dopiero po około 3 miesiącach

Kategorie: alkohole

Dodaj przepis do ulubionych


Skomentuj przepis:


Podpis: Zdjęcie:

Komentarze:




Zaloguj się

Login lub email Hasło


Przypomnij hasło.
Załóż profil za darmo.

 

Najpopularniejsze przepisy

Sałatka z paluszków krabowych (surimi) - przepis Smażony ser pleśniowy - przepis Śledzie w oleju - przepis Zapiekanka śródziemnomorska - przepis Biała kiełbasa - przepis Zupa fasolowa  z mięsem - przepis Krokiety z kapustą i grzybami - przepis Fasolka po bretońsku - przepis Włoski chlebek a'la pizza - przepis

 

Sałatka z paluszków krabowych (surimi)

Smażony ser pleśniowy

Śledzie w oleju

Zapiekanka śródziemnomorska

Biała kiełbasa

Zupa fasolowa z mięsem

Krokiety z kapustą i grzybami

Fasolka po bretońsku

Włoski chlebek a'la pizza