zdjecia rodzinne

Piernik prosto z Ceylonu


Składniki:

- 3 szklanki mąki,
- ¾ szklanki cukru,
- 1 szklanka naparu z jednej czubatej łyżeczki herbaty liściastej,
- 350 g miodu wielokwiatowego,
- ¾ szklanki oleju,
- 5 jajek,
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej,
- szczypta soli,
- ulubione przyprawy korzenne (cynamon, imbir, goździki).

Wykonanie:

Mąkę wsypać do miski i dodać kolejno cukier, ostudzony napar herbaciany, miód, olej i dokładnie wymieszać.
Do powstałej masy wbić jajka, dodać przyprawy korzenne, sól oraz sodę i wszystko dokładnie wymieszać.
Tak przygotowane ciasto przełożyć do formy i włożyć do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C. Ciasto należy piec około 1 – 1,5 godziny (pod koniec pieczenia sprawdzić konsystencję ciasta drewnianym patyczkiem).


Kategorie: desery

Dodaj przepis do ulubionych


Skomentuj przepis:


Podpis: Zdjęcie:

Komentarze:




Zaloguj się

Login lub email Hasło


Przypomnij hasło.
Załóż profil za darmo.

 

Najpopularniejsze przepisy

Smażony ser pleśniowy - przepis Pieczywo czosnkowe - przepis Zupa fasolowo-buraczkowa babci - przepis Pasta krewetkowa do pieczywa - przepis Pyszna zupa po mediolańsku na zimowe wieczory - przepis Kluski ziemniaczane - przepis Kotlety mielone z kaszą - przepis Zrazy zawijane z polędwicy wołowej  - przepis Kapusta ,,młoda,, (wiosenna) - przepis

 

Smażony ser pleśniowy

Pieczywo czosnkowe

Zupa fasolowo-buraczkowa babci

Pasta krewetkowa do pieczywa

Pyszna zupa po mediolańsku na zimowe wieczory

Kluski ziemniaczane

Kotlety mielone z kaszą

Zrazy zawijane z polędwicy wołowej

Kapusta ,,młoda,, (wiosenna)