zdjecia rodzinne

Piernik prosto z Ceylonu


Składniki:

- 3 szklanki mąki,
- ¾ szklanki cukru,
- 1 szklanka naparu z jednej czubatej łyżeczki herbaty liściastej,
- 350 g miodu wielokwiatowego,
- ¾ szklanki oleju,
- 5 jajek,
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej,
- szczypta soli,
- ulubione przyprawy korzenne (cynamon, imbir, goździki).

Wykonanie:

Mąkę wsypać do miski i dodać kolejno cukier, ostudzony napar herbaciany, miód, olej i dokładnie wymieszać.
Do powstałej masy wbić jajka, dodać przyprawy korzenne, sól oraz sodę i wszystko dokładnie wymieszać.
Tak przygotowane ciasto przełożyć do formy i włożyć do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C. Ciasto należy piec około 1 – 1,5 godziny (pod koniec pieczenia sprawdzić konsystencję ciasta drewnianym patyczkiem).


Kategorie: desery

Dodaj przepis do ulubionych


Skomentuj przepis:


Podpis: Zdjęcie:

Komentarze:




Zaloguj się

Login lub email Hasło


Przypomnij hasło.
Załóż profil za darmo.

 

Najpopularniejsze przepisy

Kotlety  schabowe z cebulką - przepis Pasta krewetkowa do pieczywa - przepis Kluski ziemniaczane - przepis Śledzie w oleju - przepis Pyszna zupa po mediolańsku na zimowe wieczory - przepis Fasolka po bretońsku - przepis Włoski chlebek a'la pizza - przepis Sałatka z paluszków krabowych (surimi) - przepis Zupa fasolowo-buraczkowa babci - przepis

 

Kotlety schabowe z cebulką

Pasta krewetkowa do pieczywa

Kluski ziemniaczane

Śledzie w oleju

Pyszna zupa po mediolańsku na zimowe wieczory

Fasolka po bretońsku

Włoski chlebek a'la pizza

Sałatka z paluszków krabowych (surimi)

Zupa fasolowo-buraczkowa babci