Piernik prosto z Ceylonu
Składniki:
- 3 szklanki mąki,- ¾ szklanki cukru,
- 1 szklanka naparu z jednej czubatej łyżeczki herbaty liściastej,
- 350 g miodu wielokwiatowego,
- ¾ szklanki oleju,
- 5 jajek,
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej,
- szczypta soli,
- ulubione przyprawy korzenne (cynamon, imbir, goździki).
Wykonanie:
Mąkę wsypać do miski i dodać kolejno cukier, ostudzony napar herbaciany, miód, olej i dokładnie wymieszać.Do powstałej masy wbić jajka, dodać przyprawy korzenne, sól oraz sodę i wszystko dokładnie wymieszać.
Tak przygotowane ciasto przełożyć do formy i włożyć do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C. Ciasto należy piec około 1 – 1,5 godziny (pod koniec pieczenia sprawdzić konsystencję ciasta drewnianym patyczkiem).
Kategorie: desery,