zdjecia rodzinne

Lazania z mięsem prosta


Składniki:

Na sos mięsny:
1/2 kg mięsa mielonego (wedle uznania: wieprzowego, wołowego lub mieszanego)
4 plasterki bekonu
1 duża cebula
2 ząbki czosnku
2 marchewki
2 łodygi selera naciowego
400g sosu pomidorowego (ja używam firmy Dolmio)
oliwa/olej do smażenia
1 łyżka oregano
świeża bazylia
50g sera parmezan
sól i pieprz do smaku

Ponadto:
250g płatów makaronu lazania (ja kupuje świeże ale suszone też mogą być)
500ml kwaśnej śmietany 12-15%
100g sera parmezan
1 duży pomidor

Wykonanie:

Boczek i cebulę pokrój w kostkę. Marchewkę i seler zetrzyj na tarce na grubych oczkach (ja korzystam z robota kuchennego).
Na patelni rozgrzej trochę oliwy/oleju i wrzuć pokrojony boczek i po chwili cebulę. Gdy cebula będzie miękka dorzuć seler i marchewkę. Gdy one też zmiękną dorzuć mięso i sos pomidorowy. Dolej do sos mięsnego tyle wody ile mieści się w słoiczku po sosie pomidorowym. Bazylię umyj i zerwij listki. One przydadzą się później. Łodyżki bazylii drobno pokrój i wrzuć do sosu. Wsyp sól (ilość zależy od tego jak bardzo słony był sos pomidorowy) i pieprz. Doprowadź wszystko do wrzenia i gotuj na małym ogniu po przykryciem ok 45 minut od czasu czasu mieszając. Gdy sos już będzie gotowy dopraw jeszcze raz do smaku solą i pierzem.

W międzyczasie zetrzyj parmezan na najdrobniejszych oczkach tarki. W tym przypadku też korzystam z robota kuchennego.

Do gotowego sosu mięsnego dodaj 50g sera parmezan i pokrojone listki bazylii. Kilka całych listków zachowaj na wierzch lazanii.

Do prostokątnego naczynia żaroodpornego wlej 1/3 sosu mięsnego. Następnie ułóż płaty makaronu lazania a na nie wyłóż 1/3 śmietany. Posyp solą, pieprzem i 1/3 pozostałego parmezanu. Powtórz wszystko jeszcze dwa razy tak aby ostatnią warstwą była śmietana z parmezanem. Na wierzch poukładaj pokrojonego w plastry pomidora i listki bazylii.

Lazania powinna piec się ok 55 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 190st.
Przez pierwszą połowę czasu dobrze jest przykryć lazanię folią aluminiową aby wierzch się za bardzo nie spiekł.

Lazania zaraz po upieczeniu się trochę rozchodzi więc ja lubię upiec ją 2-3 godziny wcześniej. Lazanii wystarczy dla 6 osób lub 4 baaaardzo głodnych.

Przepis na podstawie przepisu Jamiego Olivera.

Kategorie: zapiekanki

Dodaj przepis do ulubionych


Skomentuj przepis:


Podpis: Zdjęcie:

Komentarze:




Zaloguj się

Login lub email Hasło


Przypomnij hasło.
Załóż profil za darmo.

 

Najpopularniejsze przepisy

Lazania z mięsem - przepis Zupa-krem z brokułami w roli głównej - przepis Zrazy zawijane z polędwicy wołowej  - przepis Kapusta ,,młoda,, (wiosenna) - przepis Kotlety  schabowe z cebulką - przepis Krokiety z kapustą i grzybami - przepis Biała kiełbasa - przepis Kotlety mielone z kaszą - przepis Włoski chlebek a'la pizza - przepis

 

Lazania z mięsem

Zupa-krem z brokułami w roli głównej

Zrazy zawijane z polędwicy wołowej

Kapusta ,,młoda,, (wiosenna)

Kotlety schabowe z cebulką

Krokiety z kapustą i grzybami

Biała kiełbasa

Kotlety mielone z kaszą

Włoski chlebek a'la pizza