zdjecia rodzinne

Zupa Cebulowa


Składniki:

600 g cebuli
1 łyżeczka cukru
1 łyżka mąki
150 ml bulionu warzywnego
150 ml białego wina wytrawnego
olej
sól i pieprz do smaku

dodatkowo:
8 kromek bagietki
pól szklanki startego żółtego sera

Wykonanie:

Cebule należy pokroić w drobną kostkę.
Olej wlej do dużego garnka i gdy się rozgrzeje wrzuć cebule a następnie cukier. Duś na małym ogniu przez ok 20 minut. Dodaj sól i pieprz. Często mieszaj aby nic nie przywarło do dna.
Dodaj mąkę i duś jeszcze przez klika minut często mieszając.
Wlej bulion i wino. Ciągle mieszaj i gdy zupa się zagotuje zmniejsz ogień, przykryj i tak powinno się jeszcze gotować ok 15 minut.

W międzyczasie możesz podpiec w piekarniku kromki bagietki. Pod koniec posyp pieczywo startym serem.
Zamiast piekarnika możesz wykorzystać toster i po wyjęciu bagietek posyp je żółtym serem. Wprawdzie ser się tylko trochę roztopi ale zaoszczędzisz trochę czasu :-)

Kategorie: zupywegetariańskie

Dodaj przepis do ulubionych


Skomentuj przepis:


Podpis: Zdjęcie:

Komentarze:




Zaloguj się

Login lub email Hasło


Przypomnij hasło.
Załóż profil za darmo.

 

Najpopularniejsze przepisy

Biała kiełbasa - przepis Zrazy zawijane z polędwicy wołowej  - przepis Fasolka po bretońsku - przepis Pyszna zupa po mediolańsku na zimowe wieczory - przepis Lazania z mięsem - przepis Pieczywo czosnkowe - przepis Kapusta ,,młoda,, (wiosenna) - przepis Kotlety mielone z kaszą - przepis Kotlety  schabowe z cebulką - przepis

 

Biała kiełbasa

Zrazy zawijane z polędwicy wołowej

Fasolka po bretońsku

Pyszna zupa po mediolańsku na zimowe wieczory

Lazania z mięsem

Pieczywo czosnkowe

Kapusta ,,młoda,, (wiosenna)

Kotlety mielone z kaszą

Kotlety schabowe z cebulką