zdjecia rodzinne

Ciasto z jabłkami i malinami


Składniki:

225g mąki
70g cukru
szczypta soli
1 łyżeczka proszku dopieczenia
150g masła
2 jajka
3 łyżki mleka
225g jabłek (2 sztuki średniej wielkości) obranych i pokrojony w kostkę
225g malin (mogą być mrożone)
70g płatków migdałowych
cukier puder do posypania

Wykonanie:

Z pomocą robota kuchennego wymieszaj mąkę, sól i proszek do pieczenia. Do mąki dorzuć po kolei masło pokrojone w kostkę, cukier, roztrzepane jajka i mleko. Na końcu dorzuć pokrojone jabłka i połowę malin i wymieszaj łyżką aby owoce się nie rozwaliły.
Ciasto będzie bardzo gęste i takie ma być:-)

Przełóż ciasto do tortownicy. Wierzch ciasta posyp płatkami migdałowymi i resztą malin.
Ciasto pieczemy w temperaturze 180stopni przez ok 60-75minut. Jest idealne na ciepło jak i na zimno.

Kategorie: ciasta

Dodaj przepis do ulubionych


Skomentuj przepis:


Podpis: Zdjęcie:

Komentarze:


smacznegarnki , 2014-12-28
Mąkę z masłem i cukrem posiekać na stolnicy. Dodać jajko, żółtka i śmietanę, wymieszać składniki ciasta, zlepić i na 2 godz. wstawić do lodówki. Ciasto podzielić na połowę, rozwałkować na cienkie placki. Jednym plackiem wyłożyć dno natłuszczonej i oprószonej mąką blachy. Na nim rozłożyć jabłka prażone ze słoika, posypać bułką tartą. Nakryć 2 plackiem, zacisnąć brzegi ciasta. Wierzch nakłuć widelcem. Wstawić ciasto do nagrzanego do 200°C piekarnika i piec aż się zrumieni. Wyjąć i posypać cukrem
smacznegarnki , 2014-12-26
Naprawdę ciekawe i pyszne ciasto. Polecam, gdyż jest łatwe w przygotowaniu, jak również niedrogie w porównianiu do innych tego typu ciast. W swojej książce kucharskiej posiadam również prosty, co łatwy przepis, a którym pochwalić chciałbym się poniżej, tak od siebie.

Składniki
50 dag mąki
kostka (25 dag)masła lub margaryny
1 jajko
2 żółtka
15 dag cukru pudru
2-4 łyżki gęstej śmietany
1 słój jabłek prażonych „Pińczów”
łyżka bułki tartej
cukier puder do posypania ciasta

Mąkę z masł
smacznegarnki , 2014-12-26
Naprawdę ciekawe i pyszne ciasto. Polecam, gdyż jest łatwe w przygotowaniu, jak również niedrogie w porównianiu do innych tego typu ciast. W swojej książce kucharskiej posiadam również prosty, co łatwy przepis, a którym pochwalić chciałbym się poniżej, tak od siebie.

Składniki
50 dag mąki
kostka (25 dag)masła lub margaryny
1 jajko
2 żółtka
15 dag cukru pudru
2-4 łyżki gęstej śmietany
1 słój jabłek prażonych „Pińczów”
łyżka bułki tartej
cukier puder do posypania ciasta

Mąkę z masł
smacznegarnki , 2014-12-26
Naprawdę ciekawe i pyszne ciasto. Polecam, gdyż jest łatwe w przygotowaniu, jak również niedrogie w porównianiu do innych tego typu ciast. W swojej książce kucharskiej posiadam również prosty, co łatwy przepis, a którym pochwalić chciałbym się poniżej, tak od siebie.

Składniki
50 dag mąki
kostka (25 dag)masła lub margaryny
1 jajko
2 żółtka
15 dag cukru pudru
2-4 łyżki gęstej śmietany
1 słój jabłek prażonych „Pińczów”
łyżka bułki tartej
cukier puder do posypania ciasta

Mąkę z masł
Gość , 2013-05-29
Pyszne ciasto. Polecam
Gość , 2013-05-29
Pyszne ciasto. Polecam
SCATMAN JOHN , 2011-11-21
hmmm, :D really good


Zaloguj się

Login lub email Hasło


Przypomnij hasło.
Załóż profil za darmo.

 

Najpopularniejsze przepisy

Zupa fasolowo-buraczkowa babci - przepis Kapusta z grochem - przepis Śledzie w oleju - przepis Pasta krewetkowa do pieczywa - przepis Krokiety z kapustą i grzybami - przepis Pyszna zupa po mediolańsku na zimowe wieczory - przepis Zupa fasolowa  z mięsem - przepis Biała kiełbasa - przepis Chleb na drożdżach - przepis

 

Zupa fasolowo-buraczkowa babci

Kapusta z grochem

Śledzie w oleju

Pasta krewetkowa do pieczywa

Krokiety z kapustą i grzybami

Pyszna zupa po mediolańsku na zimowe wieczory

Zupa fasolowa z mięsem

Biała kiełbasa

Chleb na drożdżach