zdjecia rodzinne

Rozgrzewająca kawa według Pięciu Przemian


Składniki:

• kawa sypana (3 łyżeczki)
• łyżeczka miodu
• szczypta cynamonu
• odrobina imbiru
• kilka goździków

Wykonanie:

• Płyn podgrzewamy, by kiedy pojawi się pierwsza piana – powoli dosypać kawę.
• Zmniejszamy ogień i pozwalamy gotować się kawie jeszcze przez 2 minuty. W międzyczasie powoli dodajemy kolejno: miód, cynamon. Po chwili dorzucamy imbir i goździki. Kawa z wszystkimi przyprawami powinna się pogotować co najmniej minutę.
• Następnie powoli wlewamy kawę, tak by kawowe fusy zostały na dnie tygielka. By uzyskać pełnię kawowego aromatu serwujemy kawę w porcelanowych filiżankach o krągłych kształtach, z rozchylającymi się ku górze brzegami – takimi jak np. te z serwisu Yvonne Cyklamen z Zakładów Porcelany Ćmielów.

Uwagi i sugestie:

Kuchnia Pięciu Przemian wywodzi się z tradycyjnej medycynie chińskiej oraz koncepcji Pięciu Żywiołów, którym przypisane są odpowiednie smaki (kwaśny – żywioł drzewa; gorzki - ognia; słodki - ziemi; ostry – metalu i słony – wody). W kawowym naparze najważniejsze jest jednak połączenie cynamonu i imbiru, które przeciwdziała przeziębieniom oraz podanie naparu w odpowiedniej porcelanowej filiżance, która uwolni pełnię kawowego aromatu.

Kategorie: napojechińska

Dodaj przepis do ulubionych


Skomentuj przepis:


Podpis: Zdjęcie:

Komentarze:




Zaloguj się

Login lub email Hasło


Przypomnij hasło.
Załóż profil za darmo.

 

Najpopularniejsze przepisy

Pieczywo czosnkowe - przepis Sałatka z paluszków krabowych (surimi) - przepis Pasztet z indyka - przepis Smażony ser pleśniowy - przepis Pyszna zupa po mediolańsku na zimowe wieczory - przepis Biała kiełbasa - przepis Włoski chlebek a'la pizza - przepis Zupa-krem z brokułami w roli głównej - przepis Chleb na drożdżach - przepis

 

Pieczywo czosnkowe

Sałatka z paluszków krabowych (surimi)

Pasztet z indyka

Smażony ser pleśniowy

Pyszna zupa po mediolańsku na zimowe wieczory

Biała kiełbasa

Włoski chlebek a'la pizza

Zupa-krem z brokułami w roli głównej

Chleb na drożdżach