zdjecia rodzinne

Żurek niezwykły wg. Wieśka


Składniki:

2 słoiki żurku (ok.1/2 litra razem)
15-20 dkg wędzonego boczku
4 cebule
3 ząbki czosnku
3 laski wędzonej lub podwędzanej kiełbasy
3-4 kostki rosołu drobiowo-wołowego
sól, pieprz, majeranek, ziele angielskie, jałowiec, warzywko, śmietana 18% do zup 0,5 l,
ziemniaki

Wykonanie:

1.Ugotować bulion z kostek rosołu w 3 litrach wody i dodać do smaku trochę warzywka, w trakcie gotowania dodać ziele angielskie 2 listki połamane i 6 kulek jałowca rozgniecionego, sól i pieprz do smaku,
2.Żurek wyłożyć na do mniejszego garnka, rozdrobnić i zalać letnią przegotowaną wodą 0.5 l, najlepiej roztrzepać w wodzie blenderem na jednolitą masę,
3.Pokrojony czosnek drobno, cebulę nie musi być drobno, wędzony boczek pokrojony w kostki oraz pokrojoną w kostki, ale nie za małe, wędlinę wrzucić na patelnię i podsmażyć dodając oleju na tyle mocno, aby było czuć taki wspólny zapach,
4.Żurek wlać do gotującego się bulionu, powoli mieszając i dodać najlepiej prawie garść majeranku, niech się gotuje z 10-15 minut,
5.Po tym czasie dodać wszystko z patelni oraz z 6-7 pokrojonych w kostkę ziemniaków, kostka nie za mała aby się ziemniaki nie rozgotowały,
6.Wszystko gotować na małym ogniu około 40-5- minut co jakiś czas mieszając, w trakcie gotowania trzeba próbować bo może trzeba czegoś dodać szczególnie pieprzu,
7.Na 20 minut przed końcem gotowania dodać śmietany. Aby się nie zwarzyła wylej śmietanę do miseczki i dolewaj do niej powoli zupę z garnka ciągle mieszając, dopiero wtedy wlej śmietanę ( z miseczki) do zupy też mieszając, pogotować jeszcze z 15-20 minut i gotowe.
8.Żurek jest najlepszy na drugi dzień po drugim zagotowaniu.

SMACZNEGO !!!
TROCHĘ TRWA TO PRZYGOTOWANIE ALE WARTO.

Kategorie:

Dodaj przepis do ulubionych


Skomentuj przepis:


Podpis: Zdjęcie:

Komentarze:




Zaloguj się

Login lub email Hasło


Przypomnij hasło.
Załóż profil za darmo.

 

Najpopularniejsze przepisy

Zrazy zawijane z polędwicy wołowej  - przepis Krokiety z kapustą i grzybami - przepis Śledzie w oleju - przepis Pasztet z indyka - przepis Smażony ser pleśniowy - przepis Kluski ziemniaczane - przepis Bitki - przepis Sałatka z paluszków krabowych (surimi) - przepis Kapusta ,,młoda,, (wiosenna) - przepis

 

Zrazy zawijane z polędwicy wołowej

Krokiety z kapustą i grzybami

Śledzie w oleju

Pasztet z indyka

Smażony ser pleśniowy

Kluski ziemniaczane

Bitki

Sałatka z paluszków krabowych (surimi)

Kapusta ,,młoda,, (wiosenna)