zdjecia rodzinne

Żeberka z cebulą i żurawiną


Składniki:

1 kg żeberek (pocietych w wąskie paski),
5 dużych cebul,
1 słoiczek żurawiny do mięs,
1 słoiczek (380g) ketchupu łagodnego,
1 słoiczek (380g) ketchupu pikantnego,
2-3 łyżki oleju,
1 opakowanie przyprawy do żeberek (Prymat, Kamis - do wyboru),
1 łyżka miodu,
sok z 1 cytryny lub pomarańczy

Wykonanie:

Żeberka umyć, pokroić na małe kawałki ( po1 lub 2 kostki). Przyprawę do żeberek wysypac do miseczki, dołożyć miód, 1 łyżkę oleju i sok z cytrusa.Wymieszać. Wylać do miseczki z żeberkami i dokładnie wymieszać. Odstawic na około 1 godzinę. Wysmarować naczynie żaroodporne olejem, poukładać namaserowane żeberka. Przykryć cebulą pocietą w półplastry.
Na wierzch wyłożyć ketchup ( wymieszany razem) i na koniec wyłożyc żurawinę (lekko rozprowadzic po całości).
Piec około 1 godziny w temperaturze 180-200st. (bez przykrycia).
Podawać na goraco z pieczywem. Równie smaczne jest na zimno.

Kategorie: mięsaprzekąski

Dodaj przepis do ulubionych


Skomentuj przepis:


Podpis: Zdjęcie:

Komentarze:




Zaloguj się

Login lub email Hasło


Przypomnij hasło.
Załóż profil za darmo.

 

Najpopularniejsze przepisy

Chleb na drożdżach - przepis Kapusta z grochem - przepis Krokiety z kapustą i grzybami - przepis Pyszna zupa po mediolańsku na zimowe wieczory - przepis Biała kiełbasa - przepis Kotlety  schabowe z cebulką - przepis Fasolka po bretońsku - przepis Zapiekanka śródziemnomorska - przepis Kurczak z ryżem - przepis

 

Chleb na drożdżach

Kapusta z grochem

Krokiety z kapustą i grzybami

Pyszna zupa po mediolańsku na zimowe wieczory

Biała kiełbasa

Kotlety schabowe z cebulką

Fasolka po bretońsku

Zapiekanka śródziemnomorska

Kurczak z ryżem