zdjecia rodzinne

Kurczak z rusztu wędzony w herbacie


Składniki:

6 porcji filetów z piesi kurczaka bez skóry
2 łyżki sosu sojowego
1 ½ łyżki soli
1 ½ łyżeczki ziaren pieprzu
2 gwiazdki anyżu
1 rozkruszona laska cynamonu.
Składniki wędzonki:
100 g białego ryżu
100 g cukru
2 łyżki Herbaty czarnej liściastej Irving Daily Superior

Wykonanie:

Pieprz, sól, anyż i cynamon prażyć na średnim ogniu, aż sól stanie się lekko brązowa, a pozostałe składniki uwolnią swój aromat. Usunąć anyż i cynamon, a pieprz i sól utłuc na proszek. Natrzeć nim filety z kurczaka, przykryć je i odstawić do lodówki na noc, by nabrały smaku. Dno woka wyłożyć podwójną warstwa folii, na nią nasypać ryż, cukier i herbatę. Wymieszać. Na przygotowane składniki nałożyć ruszt. Uprzednio przyprawione filety z kurczaka skropić sosem sojowym i tak ułożyć na ruszcie, aby nie dotykały składników wędzonki. Przykryć i gotować na dużym ogniu. Gdy z woka zacznie unosić się para, zmniejszyć ogień i gotować nadal przez 15 min. Zgasić ogień i pozostawić na kuchni, bez zdejmowania pokrywki, na następne 15 min. Sprawdź, czy mięso jest uwędzone i miękkie. Można podawać osobno pokrojone, z ryżem lub kluskami i duszonymi warzywami.

Kategorie: mięsa

Dodaj przepis do ulubionych


Skomentuj przepis:


Podpis: Zdjęcie:

Komentarze:




Zaloguj się

Login lub email Hasło


Przypomnij hasło.
Załóż profil za darmo.

 

Najpopularniejsze przepisy

Zrazy zawijane z polędwicy wołowej  - przepis Smażony ser pleśniowy - przepis Bitki - przepis Śledzie w oleju - przepis Zupa-krem z brokułami w roli głównej - przepis Zupa fasolowo-buraczkowa babci - przepis Sałatka z paluszków krabowych (surimi) - przepis Pyszna zupa po mediolańsku na zimowe wieczory - przepis Kluski ziemniaczane - przepis

 

Zrazy zawijane z polędwicy wołowej

Smażony ser pleśniowy

Bitki

Śledzie w oleju

Zupa-krem z brokułami w roli głównej

Zupa fasolowo-buraczkowa babci

Sałatka z paluszków krabowych (surimi)

Pyszna zupa po mediolańsku na zimowe wieczory

Kluski ziemniaczane