zdjecia rodzinne

WIOSENNA SAŁATKA


Składniki:

Sezon na wiosenne sałatki czas zacząć!

Wiosna za oknem zachęca do wzmożonej aktywności fizycznej na świeżym powietrzu i otwiera sezon na zdrowe i lekkie przekąski. Jedni jedzą sałatki ze względu na wartości odżywcze
i witaminy, inni z kolei traktują je bardziej jako sposób na zrzucenie zbędnych kilogramów na wiosnę. Obie możliwości są dobrym pretekstem do tego, aby zacząć zdrowy sezon sałatkowy!

Zdradliwe dodatki

Na wiosnę wiele osób chce odzyskać formę po ospałej zimie, więc wybierze lekkie, dietetyczne sałatki. Czego przede wszystkim należy unikać? Na pewno tłustych dodatków, takie jak śmietana, majonez czy sosy. Te składniki możemy zastąpić kilkoma kroplami oleju. Dobrym przykładem jest olej Beskidzki, który zawiera witaminę E (czyli naturalny przeciwutleniacz) oraz kwasy omega
3 i omega 6. Kilka kropel tego oleju dostarczy naszej sałatce wartości odżywczych, a on sam pozwoli lepiej wchłonąć witaminy rozpuszczalne w tłuszczach: A, D, E i K. Poniżej zamieszczamy przepis na świeżą i pachnąca ziołami wiosenną sałatkę.

Składniki:
1 główka sałaty lodowej (lub innej kruchej sałaty)
2 średniej wielkości pomidory
1 czerwoną paprykę
Świeże zioła: bazylię, pietruszkę
2 ząbki czosnku
2 łyżki oleju Beskidzkiego
Sok z połowy cytryny

Wykonanie:

Sałatę myjemy, a następnie rwiemy na kawałki. Następnie smarujemy ząbkiem czosnku salaterkę i układamy w niej sałatę. Posiekane pomidory i paprykę wykładamy warstwowo na sałatę. Ząbek czosnku mieszamy z olejem dodając kilka kropel cytryny. Polewamy nim sałatkę ok. pół godziny przed podaniem. Na koniec dodajemy zioła i przyprawiamy pieprzem.
To prosty przepis na wiosenną sałatkę, który można modyfikować wedle swoich gustów smakowych.
Smacznego !


Kategorie: wegetariańskieprzekąskisałatki i surówki

Dodaj przepis do ulubionych


Skomentuj przepis:


Podpis: Zdjęcie:

Komentarze:




Zaloguj się

Login lub email Hasło


Przypomnij hasło.
Załóż profil za darmo.

 

Najpopularniejsze przepisy

Zupa-krem z brokułami w roli głównej - przepis Kotlety mielone z kaszą - przepis Zrazy zawijane z polędwicy wołowej  - przepis Zupa fasolowo-buraczkowa babci - przepis Włoski chlebek a'la pizza - przepis Zupa fasolowa  z mięsem - przepis Kotlety  schabowe z cebulką - przepis Śledzie w oleju - przepis Chleb na drożdżach - przepis

 

Zupa-krem z brokułami w roli głównej

Kotlety mielone z kaszą

Zrazy zawijane z polędwicy wołowej

Zupa fasolowo-buraczkowa babci

Włoski chlebek a'la pizza

Zupa fasolowa z mięsem

Kotlety schabowe z cebulką

Śledzie w oleju

Chleb na drożdżach