zdjecia rodzinne

WIOSENNA SAŁATKA


Składniki:

Sezon na wiosenne sałatki czas zacząć!

Wiosna za oknem zachęca do wzmożonej aktywności fizycznej na świeżym powietrzu i otwiera sezon na zdrowe i lekkie przekąski. Jedni jedzą sałatki ze względu na wartości odżywcze
i witaminy, inni z kolei traktują je bardziej jako sposób na zrzucenie zbędnych kilogramów na wiosnę. Obie możliwości są dobrym pretekstem do tego, aby zacząć zdrowy sezon sałatkowy!

Zdradliwe dodatki

Na wiosnę wiele osób chce odzyskać formę po ospałej zimie, więc wybierze lekkie, dietetyczne sałatki. Czego przede wszystkim należy unikać? Na pewno tłustych dodatków, takie jak śmietana, majonez czy sosy. Te składniki możemy zastąpić kilkoma kroplami oleju. Dobrym przykładem jest olej Beskidzki, który zawiera witaminę E (czyli naturalny przeciwutleniacz) oraz kwasy omega
3 i omega 6. Kilka kropel tego oleju dostarczy naszej sałatce wartości odżywczych, a on sam pozwoli lepiej wchłonąć witaminy rozpuszczalne w tłuszczach: A, D, E i K. Poniżej zamieszczamy przepis na świeżą i pachnąca ziołami wiosenną sałatkę.

Składniki:
1 główka sałaty lodowej (lub innej kruchej sałaty)
2 średniej wielkości pomidory
1 czerwoną paprykę
Świeże zioła: bazylię, pietruszkę
2 ząbki czosnku
2 łyżki oleju Beskidzkiego
Sok z połowy cytryny

Wykonanie:

Sałatę myjemy, a następnie rwiemy na kawałki. Następnie smarujemy ząbkiem czosnku salaterkę i układamy w niej sałatę. Posiekane pomidory i paprykę wykładamy warstwowo na sałatę. Ząbek czosnku mieszamy z olejem dodając kilka kropel cytryny. Polewamy nim sałatkę ok. pół godziny przed podaniem. Na koniec dodajemy zioła i przyprawiamy pieprzem.
To prosty przepis na wiosenną sałatkę, który można modyfikować wedle swoich gustów smakowych.
Smacznego !


Kategorie: wegetariańskieprzekąskisałatki i surówki

Dodaj przepis do ulubionych


Skomentuj przepis:


Podpis: Zdjęcie:

Komentarze:




Zaloguj się

Login lub email Hasło


Przypomnij hasło.
Załóż profil za darmo.

 

Najpopularniejsze przepisy

Sałatka z paluszków krabowych (surimi) - przepis Zrazy zawijane z polędwicy wołowej  - przepis Chleb na drożdżach - przepis Fasolka po bretońsku - przepis Zupa fasolowo-buraczkowa babci - przepis Zupa-krem z brokułami w roli głównej - przepis Kurczak z ryżem - przepis Bitki - przepis Włoski chlebek a'la pizza - przepis

 

Sałatka z paluszków krabowych (surimi)

Zrazy zawijane z polędwicy wołowej

Chleb na drożdżach

Fasolka po bretońsku

Zupa fasolowo-buraczkowa babci

Zupa-krem z brokułami w roli głównej

Kurczak z ryżem

Bitki

Włoski chlebek a'la pizza