zdjecia rodzinne

Babeczki daktylowe z sosem waniliowym


Składniki:

- 300 g suszonych daktyli
- 100 g masła
- 250 g mąki
- ½ szklanki cukru
- 4 jajka
- 1laska wanilii Kotányi
- ½ łyżeczki cynamonu Kotányi
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki jogurtu naturalnego

Sos waniliowy

- 4 żółtka jaj
- 4 łyżki cukru z prawdziwą wanilią Kotányi
- 1 laska wanilii Kotányi
- 500 ml mleka
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej

Wykonanie:

Wykonanie:

Daktyle zalać wrzątkiem i odstawić na kilka minut, żeby zmiękły. Następnie odcedzić, obrać ze skórki i zmiksować. Masło utrzeć z cukrem i wanilią na puszystą masę, dodać jajka, mąkę, proszek, rdzeń z wanilii, cynamon i wymieszać. Dodać jogurt, daktyle i ponownie dokładnie wymieszać. Ciasto przełożyć do małych natłuszczonych foremek. Piec ok. 35 minut
w temperaturze 180°C

Sos:

Z wanilii wyskrobać rdzeń (strąków wanilii nie wyrzucać). Żółtka, cukier waniliowy, mąkę ziemniaczaną i rdzeń wanilii wymieszać na jednolitą masę. Wlać następnie mleko i dodać przecięty strąk wanilii. Na małym ogniu podgrzać do wysokiej temperatury ciągle mieszając, aż sos zgęstnieje. Nie gotować. Jeśli sos jest zbyt gęsty dolać mleka, jeśli za rzadki dosypać odrobinę mąki ziemniaczanej.


Kategorie:

Dodaj przepis do ulubionych


Skomentuj przepis:


Podpis: Zdjęcie:

Komentarze:




Zaloguj się

Login lub email Hasło


Przypomnij hasło.
Załóż profil za darmo.

 

Najpopularniejsze przepisy

Pyszna zupa po mediolańsku na zimowe wieczory - przepis Kapusta ,,młoda,, (wiosenna) - przepis Pasztet z indyka - przepis Zupa fasolowa  z mięsem - przepis Biała kiełbasa - przepis Pasta krewetkowa do pieczywa - przepis Lazania z mięsem - przepis Zapiekanka śródziemnomorska - przepis Zupa fasolowo-buraczkowa babci - przepis

 

Pyszna zupa po mediolańsku na zimowe wieczory

Kapusta ,,młoda,, (wiosenna)

Pasztet z indyka

Zupa fasolowa z mięsem

Biała kiełbasa

Pasta krewetkowa do pieczywa

Lazania z mięsem

Zapiekanka śródziemnomorska

Zupa fasolowo-buraczkowa babci