zdjecia rodzinne

Babeczki daktylowe z sosem waniliowym


Składniki:

- 300 g suszonych daktyli
- 100 g masła
- 250 g mąki
- ½ szklanki cukru
- 4 jajka
- 1laska wanilii Kotányi
- ½ łyżeczki cynamonu Kotányi
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki jogurtu naturalnego

Sos waniliowy

- 4 żółtka jaj
- 4 łyżki cukru z prawdziwą wanilią Kotányi
- 1 laska wanilii Kotányi
- 500 ml mleka
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej

Wykonanie:

Wykonanie:

Daktyle zalać wrzątkiem i odstawić na kilka minut, żeby zmiękły. Następnie odcedzić, obrać ze skórki i zmiksować. Masło utrzeć z cukrem i wanilią na puszystą masę, dodać jajka, mąkę, proszek, rdzeń z wanilii, cynamon i wymieszać. Dodać jogurt, daktyle i ponownie dokładnie wymieszać. Ciasto przełożyć do małych natłuszczonych foremek. Piec ok. 35 minut
w temperaturze 180°C

Sos:

Z wanilii wyskrobać rdzeń (strąków wanilii nie wyrzucać). Żółtka, cukier waniliowy, mąkę ziemniaczaną i rdzeń wanilii wymieszać na jednolitą masę. Wlać następnie mleko i dodać przecięty strąk wanilii. Na małym ogniu podgrzać do wysokiej temperatury ciągle mieszając, aż sos zgęstnieje. Nie gotować. Jeśli sos jest zbyt gęsty dolać mleka, jeśli za rzadki dosypać odrobinę mąki ziemniaczanej.


Kategorie:

Dodaj przepis do ulubionych


Skomentuj przepis:


Podpis: Zdjęcie:

Komentarze:




Zaloguj się

Login lub email Hasło


Przypomnij hasło.
Załóż profil za darmo.

 

Najpopularniejsze przepisy

Kluski ziemniaczane - przepis Pasta krewetkowa do pieczywa - przepis Chleb na drożdżach - przepis Pyszna zupa po mediolańsku na zimowe wieczory - przepis Krokiety z kapustą i grzybami - przepis Pieczywo czosnkowe - przepis Kotlety mielone z kaszą - przepis Włoski chlebek a'la pizza - przepis Biała kiełbasa - przepis

 

Kluski ziemniaczane

Pasta krewetkowa do pieczywa

Chleb na drożdżach

Pyszna zupa po mediolańsku na zimowe wieczory

Krokiety z kapustą i grzybami

Pieczywo czosnkowe

Kotlety mielone z kaszą

Włoski chlebek a'la pizza

Biała kiełbasa