zdjecia rodzinne

Wykwintna pierś z kaczki w leśnym sosie


Składniki:

4 piersi z kaczki
3 saszetki herbaty owocowej
2-3 łyżki konfitury z borówek
10 mrożonych malin
50 g masła
2-3 łyżki oliwy
3 łyżki octu balsamicznego
8 owoców jałowca
gałązka rozmarynu
pieprz
sól

Wykonanie:

Piersi z kaczki oprószyć solą pieprzem, tłuczonymi owocami jałowca, posiekanym rozmarynem, skropić octem, oliwą dokładnie wymieszać odstawić w chłodne miejsce na 12 godz. Zamarynowaną kaczkę obsmażyć na mocno rozgrzanej patelni, następnie wstawić do piekarnika rozgrzanego do 160 st na 15 min. Na patelnię wlać 300 ml mocnego naparu z herbaty, zredukować do 1/3 objętości, gotując kilkanaście minut. Pod koniec dodać konfiturę, maliny, masło, doprawić do smaku. Piersi z kaczki kroić na cienkie plastry, podawać z sosem.

Kategorie: mięsa

Dodaj przepis do ulubionych


Skomentuj przepis:


Podpis: Zdjęcie:

Komentarze:




Zaloguj się

Login lub email Hasło


Przypomnij hasło.
Załóż profil za darmo.

 

Najpopularniejsze przepisy

Zrazy zawijane z polędwicy wołowej  - przepis Zupa fasolowa  z mięsem - przepis Biała kiełbasa - przepis Zupa fasolowo-buraczkowa babci - przepis Smażony ser pleśniowy - przepis Krokiety z kapustą i grzybami - przepis Kapusta z grochem - przepis Zupa-krem z brokułami w roli głównej - przepis Kotlety mielone z kaszą - przepis

 

Zrazy zawijane z polędwicy wołowej

Zupa fasolowa z mięsem

Biała kiełbasa

Zupa fasolowo-buraczkowa babci

Smażony ser pleśniowy

Krokiety z kapustą i grzybami

Kapusta z grochem

Zupa-krem z brokułami w roli głównej

Kotlety mielone z kaszą