zdjecia rodzinne

kurczak limonkowy z farszem paprykowym


Składniki:

1,5 kg kurczaka
sól
pieprz
limonka
2 ząbki czosnku
curry
mielona ostra papryka
oliwa
Nadzienie:
3 różnokolorowe papryki
jajko
mała cukinia
papryczka chili
10 dag ryżu
2 ząbki czosnku
1-2 gałązki kolendry

Wykonanie:

1.Limonkę sparzamy,skórkę ścieramy.Z połowy wyciskamy sok.
2.Kurczaka myjemy,nacieramy skórką i sokiem z limonki,czosnkiem,solą,pieprzem,curry,papryką i oliwa.Odstawiamy na 2 godziny.
3.Ryż gotujemy na sypko.Papryki i cukinię myjemy,kroimy w średnią kostkę.Smażymy na oliwie z czosnkiem i posiekaną papryczką.Mieszamy z ryżem,jajkiem i posiekaną kolendrą.Doprawiamy sokiem wyciśniętym z reszty limonki ,solą i curry.
4.Kurczaka napełniamy farszem,zaszywamy.Wkładamy do rękawa foliowego.Pieczemy około 1,5 godziny w 190 stopniach C.Około 10 minut przed końcem pieczenia rozcinamy rękaw i zwiększamy temperaturę do 200 stopni C.

Kategorie: mięsapolska

Dodaj przepis do ulubionych


Skomentuj przepis:


Podpis: Zdjęcie:

Komentarze:




Zaloguj się

Login lub email Hasło


Przypomnij hasło.
Załóż profil za darmo.

 

Najpopularniejsze przepisy

Krokiety z kapustą i grzybami - przepis Zupa fasolowo-buraczkowa babci - przepis Kotlety mielone z kaszą - przepis Zupa-krem z brokułami w roli głównej - przepis Śledzie w oleju - przepis Zapiekanka śródziemnomorska - przepis Zrazy zawijane z polędwicy wołowej  - przepis Pyszna zupa po mediolańsku na zimowe wieczory - przepis Bitki - przepis

 

Krokiety z kapustą i grzybami

Zupa fasolowo-buraczkowa babci

Kotlety mielone z kaszą

Zupa-krem z brokułami w roli głównej

Śledzie w oleju

Zapiekanka śródziemnomorska

Zrazy zawijane z polędwicy wołowej

Pyszna zupa po mediolańsku na zimowe wieczory

Bitki