zdjecia rodzinne

Zapiekanka ziemniaczana


Składniki:

1 kg ziemniaków (najlepiej młodych)
5 dag masła
2 cebule
siekany zielony koperek
szklanka gęstej śmietany

Wykonanie:

Ziemniaki wzucić do niewielkiej ilości osolonej wrzącej wody, obgotować i odcedzić.
Cabulę drobno pokroić i włożyć do żaroodpornego rondelka lub naczynia do zapiekania.
Udusić na maśle, dodać śmietanę i dobrze wymieszać na małym ogniu.
Jeśli sos jest zbyt gęsty dodać trochę mleka.
Do sosu wrzucić ziemniaki, posolić, dobrze wymieszać, oprószyć koperkiem.
Szczelnie przykryć (może być folią aluminiową).
Wstawić do piekarnika i piec okolo 1/2 godziny.

Kategorie: zapiekankiwegetariańskie

Dodaj przepis do ulubionych


Skomentuj przepis:


Podpis: Zdjęcie:

Komentarze:




Zaloguj się

Login lub email Hasło


Przypomnij hasło.
Załóż profil za darmo.

 

Najpopularniejsze przepisy

Zupa fasolowo-buraczkowa babci - przepis Chleb na drożdżach - przepis Pyszna zupa po mediolańsku na zimowe wieczory - przepis Pieczywo czosnkowe - przepis Zrazy zawijane z polędwicy wołowej  - przepis Śledzie w oleju - przepis Lazania z mięsem - przepis Biała kiełbasa - przepis Kurczak z ryżem - przepis

 

Zupa fasolowo-buraczkowa babci

Chleb na drożdżach

Pyszna zupa po mediolańsku na zimowe wieczory

Pieczywo czosnkowe

Zrazy zawijane z polędwicy wołowej

Śledzie w oleju

Lazania z mięsem

Biała kiełbasa

Kurczak z ryżem