zdjecia rodzinne

Zapiekanka ziemniaczana


Składniki:

1 kg ziemniaków (najlepiej młodych)
5 dag masła
2 cebule
siekany zielony koperek
szklanka gęstej śmietany

Wykonanie:

Ziemniaki wzucić do niewielkiej ilości osolonej wrzącej wody, obgotować i odcedzić.
Cabulę drobno pokroić i włożyć do żaroodpornego rondelka lub naczynia do zapiekania.
Udusić na maśle, dodać śmietanę i dobrze wymieszać na małym ogniu.
Jeśli sos jest zbyt gęsty dodać trochę mleka.
Do sosu wrzucić ziemniaki, posolić, dobrze wymieszać, oprószyć koperkiem.
Szczelnie przykryć (może być folią aluminiową).
Wstawić do piekarnika i piec okolo 1/2 godziny.

Kategorie: zapiekankiwegetariańskie

Dodaj przepis do ulubionych


Skomentuj przepis:


Podpis: Zdjęcie:

Komentarze:




Zaloguj się

Login lub email Hasło


Przypomnij hasło.
Załóż profil za darmo.

 

Najpopularniejsze przepisy

Kotlety  schabowe z cebulką - przepis Śledzie w oleju - przepis Smażony ser pleśniowy - przepis Chleb na drożdżach - przepis Kurczak z ryżem - przepis Pasta krewetkowa do pieczywa - przepis Fasolka po bretońsku - przepis Kotlety mielone z kaszą - przepis Zapiekanka śródziemnomorska - przepis

 

Kotlety schabowe z cebulką

Śledzie w oleju

Smażony ser pleśniowy

Chleb na drożdżach

Kurczak z ryżem

Pasta krewetkowa do pieczywa

Fasolka po bretońsku

Kotlety mielone z kaszą

Zapiekanka śródziemnomorska