zdjecia rodzinne

Zapiekanka ziemniaczana


Składniki:

1 kg ziemniaków (najlepiej młodych)
5 dag masła
2 cebule
siekany zielony koperek
szklanka gęstej śmietany

Wykonanie:

Ziemniaki wzucić do niewielkiej ilości osolonej wrzącej wody, obgotować i odcedzić.
Cabulę drobno pokroić i włożyć do żaroodpornego rondelka lub naczynia do zapiekania.
Udusić na maśle, dodać śmietanę i dobrze wymieszać na małym ogniu.
Jeśli sos jest zbyt gęsty dodać trochę mleka.
Do sosu wrzucić ziemniaki, posolić, dobrze wymieszać, oprószyć koperkiem.
Szczelnie przykryć (może być folią aluminiową).
Wstawić do piekarnika i piec okolo 1/2 godziny.

Kategorie: zapiekankiwegetariańskie

Dodaj przepis do ulubionych


Skomentuj przepis:


Podpis: Zdjęcie:

Komentarze:




Zaloguj się

Login lub email Hasło


Przypomnij hasło.
Załóż profil za darmo.

 

Najpopularniejsze przepisy

Włoski chlebek a'la pizza - przepis Sałatka z paluszków krabowych (surimi) - przepis Kapusta ,,młoda,, (wiosenna) - przepis Zapiekanka śródziemnomorska - przepis Zupa fasolowo-buraczkowa babci - przepis Chleb na drożdżach - przepis Śledzie w oleju - przepis Biała kiełbasa - przepis Smażony ser pleśniowy - przepis

 

Włoski chlebek a'la pizza

Sałatka z paluszków krabowych (surimi)

Kapusta ,,młoda,, (wiosenna)

Zapiekanka śródziemnomorska

Zupa fasolowo-buraczkowa babci

Chleb na drożdżach

Śledzie w oleju

Biała kiełbasa

Smażony ser pleśniowy