zdjecia rodzinne

Korzenne gruszki nadziewane orzechami i rodzynkami w miodzie


Składniki:

4 gruszki
4 saszetki herbaty Indian Chai Masala
200 g orzechów włoskich
100 g rodzynek
50 ml miodu
25 ml brandy
200 g cukru
100 ml śmietany kremówki
kardamon
250 ml wina białego
1l wody

Wykonanie:

Zaparzyć herbatę w litrze wody, dodać wino, 125g cukru, łyżeczkę kardamonu, ugotować syrop. Gruszki obrać, wydrążyć od dołu, następnie gotować w syropie ok. 5 min. Orzechy wymieszać z rodzynkami, miodem i brandy. Gruszki wyjąć z syropu , włożyć do nich przygotowany farsz . Podawać z sosem karmelowym.

Sos karmelowy: Cukier roztopić na mocno rozgrzanej patelni do uzyskania złotego koloru, dodać śmietanę kremówkę, dokładnie wymieszać.


Kategorie: desery

Dodaj przepis do ulubionych


Skomentuj przepis:


Podpis: Zdjęcie:

Komentarze:




Zaloguj się

Login lub email Hasło


Przypomnij hasło.
Załóż profil za darmo.

 

Najpopularniejsze przepisy

Biała kiełbasa - przepis Śledzie w oleju - przepis Kapusta ,,młoda,, (wiosenna) - przepis Włoski chlebek a'la pizza - przepis Pasztet z indyka - przepis Krokiety z kapustą i grzybami - przepis Kotlety  schabowe z cebulką - przepis Kluski ziemniaczane - przepis Chleb na drożdżach - przepis

 

Biała kiełbasa

Śledzie w oleju

Kapusta ,,młoda,, (wiosenna)

Włoski chlebek a'la pizza

Pasztet z indyka

Krokiety z kapustą i grzybami

Kotlety schabowe z cebulką

Kluski ziemniaczane

Chleb na drożdżach