zdjecia rodzinne

Korzenne gruszki nadziewane orzechami i rodzynkami w miodzie


Składniki:

4 gruszki
4 saszetki herbaty Indian Chai Masala
200 g orzechów włoskich
100 g rodzynek
50 ml miodu
25 ml brandy
200 g cukru
100 ml śmietany kremówki
kardamon
250 ml wina białego
1l wody

Wykonanie:

Zaparzyć herbatę w litrze wody, dodać wino, 125g cukru, łyżeczkę kardamonu, ugotować syrop. Gruszki obrać, wydrążyć od dołu, następnie gotować w syropie ok. 5 min. Orzechy wymieszać z rodzynkami, miodem i brandy. Gruszki wyjąć z syropu , włożyć do nich przygotowany farsz . Podawać z sosem karmelowym.

Sos karmelowy: Cukier roztopić na mocno rozgrzanej patelni do uzyskania złotego koloru, dodać śmietanę kremówkę, dokładnie wymieszać.


Kategorie: desery

Dodaj przepis do ulubionych


Skomentuj przepis:


Podpis: Zdjęcie:

Komentarze:




Zaloguj się

Login lub email Hasło


Przypomnij hasło.
Załóż profil za darmo.

 

Najpopularniejsze przepisy

Kluski ziemniaczane - przepis Smażony ser pleśniowy - przepis Zupa fasolowo-buraczkowa babci - przepis Krokiety z kapustą i grzybami - przepis Biała kiełbasa - przepis Kapusta z grochem - przepis Zupa fasolowa  z mięsem - przepis Sałatka z paluszków krabowych (surimi) - przepis Pasztet z indyka - przepis

 

Kluski ziemniaczane

Smażony ser pleśniowy

Zupa fasolowo-buraczkowa babci

Krokiety z kapustą i grzybami

Biała kiełbasa

Kapusta z grochem

Zupa fasolowa z mięsem

Sałatka z paluszków krabowych (surimi)

Pasztet z indyka