www.zapetytem.pl

Korzenne gruszki nadziewane orzechami i rodzynkami w miodzie


ankaka2012-05-22 Komentarze (0) 15-30 min    łatwy     Porcji: 4

Składniki:

4 gruszki
4 saszetki herbaty Indian Chai Masala
200 g orzechów włoskich
100 g rodzynek
50 ml miodu
25 ml brandy
200 g cukru
100 ml śmietany kremówki
kardamon
250 ml wina białego
1l wody

Wykonanie:

Zaparzyć herbatę w litrze wody, dodać wino, 125g cukru, łyżeczkę kardamonu, ugotować syrop. Gruszki obrać, wydrążyć od dołu, następnie gotować w syropie ok. 5 min. Orzechy wymieszać z rodzynkami, miodem i brandy. Gruszki wyjąć z syropu , włożyć do nich przygotowany farsz . Podawać z sosem karmelowym.

Sos karmelowy: Cukier roztopić na mocno rozgrzanej patelni do uzyskania złotego koloru, dodać śmietanę kremówkę, dokładnie wymieszać.


Kategorie: desery

Korzenne gruszki nadziewane orzechami i rodzynkami w miodzie
Przepis pochodzi ze strony:  www.zapetytem.pl/receipt.do?receipt=806