zdjecia rodzinne

Toskański lunch


Składniki:

• Ciabatta Włoska Specjalność Dan Cake
• 2 dojrzałe pomidory
• 250 g sera mozzarella
• kapary 1 łyżeczka
• 50 g suszonych pomidorów
• sól i pieprz – do smaku
• ocet balsamiczny
• oliwa z oliwek lub zalewa z suszonych pomidorów
• kilka listków świeżej bazylii

Wykonanie:

• Do nagrzanego na 200 stopni piekarnika wkładamy na 20 minut Ciabattę Dan Cake
• Kroimy pomidory w półplasterki
• Tak samo kroimy ser mozzarella
• Układamy ser i pomidory na przemian na talerzu
• Doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem
• Posypujemy kaparami i pociętymi w paseczki suszonymi pomidorami
• Całość polewamy zalewą z oliwy i octu balsamicznego
• Posypujemy bazylią
• Sałatkę serwujemy razem z odpieczoną Ciabattą Dan Cake, którą można pokroić lub – jak czynią to prawdziwi Włosi – porozrywać na kawałki.

Pyszny i szybki lunch we włoskim stylu. Przepis został podyktowany przez Roberta Muzyczkę, Szefa Kuchni Dworu Korona Karkonoszy.

Smacznego!



Kategorie: sałatki i surówkiwłoska

Dodaj przepis do ulubionych


Skomentuj przepis:


Podpis: Zdjęcie:

Komentarze:




Zaloguj się

Login lub email Hasło


Przypomnij hasło.
Załóż profil za darmo.

 

Najpopularniejsze przepisy

Pasztet z indyka - przepis Włoski chlebek a'la pizza - przepis Zrazy zawijane z polędwicy wołowej  - przepis Smażony ser pleśniowy - przepis Zupa fasolowa  z mięsem - przepis Kluski ziemniaczane - przepis Zupa fasolowo-buraczkowa babci - przepis Sałatka z paluszków krabowych (surimi) - przepis Chleb na drożdżach - przepis

 

Pasztet z indyka

Włoski chlebek a'la pizza

Zrazy zawijane z polędwicy wołowej

Smażony ser pleśniowy

Zupa fasolowa z mięsem

Kluski ziemniaczane

Zupa fasolowo-buraczkowa babci

Sałatka z paluszków krabowych (surimi)

Chleb na drożdżach