zdjecia rodzinne

Toskański lunch


Składniki:

• Ciabatta Włoska Specjalność Dan Cake
• 2 dojrzałe pomidory
• 250 g sera mozzarella
• kapary 1 łyżeczka
• 50 g suszonych pomidorów
• sól i pieprz – do smaku
• ocet balsamiczny
• oliwa z oliwek lub zalewa z suszonych pomidorów
• kilka listków świeżej bazylii

Wykonanie:

• Do nagrzanego na 200 stopni piekarnika wkładamy na 20 minut Ciabattę Dan Cake
• Kroimy pomidory w półplasterki
• Tak samo kroimy ser mozzarella
• Układamy ser i pomidory na przemian na talerzu
• Doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem
• Posypujemy kaparami i pociętymi w paseczki suszonymi pomidorami
• Całość polewamy zalewą z oliwy i octu balsamicznego
• Posypujemy bazylią
• Sałatkę serwujemy razem z odpieczoną Ciabattą Dan Cake, którą można pokroić lub – jak czynią to prawdziwi Włosi – porozrywać na kawałki.

Pyszny i szybki lunch we włoskim stylu. Przepis został podyktowany przez Roberta Muzyczkę, Szefa Kuchni Dworu Korona Karkonoszy.

Smacznego!



Kategorie: sałatki i surówkiwłoska

Dodaj przepis do ulubionych


Skomentuj przepis:


Podpis: Zdjęcie:

Komentarze:




Zaloguj się

Login lub email Hasło


Przypomnij hasło.
Załóż profil za darmo.

 

Najpopularniejsze przepisy

Zupa fasolowa  z mięsem - przepis Kotlety  schabowe z cebulką - przepis Zupa fasolowo-buraczkowa babci - przepis Zupa-krem z brokułami w roli głównej - przepis Pasta krewetkowa do pieczywa - przepis Krokiety z kapustą i grzybami - przepis Pasztet z indyka - przepis Fasolka po bretońsku - przepis Pieczywo czosnkowe - przepis

 

Zupa fasolowa z mięsem

Kotlety schabowe z cebulką

Zupa fasolowo-buraczkowa babci

Zupa-krem z brokułami w roli głównej

Pasta krewetkowa do pieczywa

Krokiety z kapustą i grzybami

Pasztet z indyka

Fasolka po bretońsku

Pieczywo czosnkowe