zdjecia rodzinne

Zupa cebulowa z żółtym serem


Składniki:

1 opakowanie sera Morskiego MSM Mońki, 150 g
10 średniej wielkości cebul
2 pomidory
½ l białego wina
½ l wody
6 ząbków czosnku
po 1 łyżce oleju i sosu sojowego
1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
pieprz, majeranek i listki świeżej melisy do dekoracji

Wykonanie:

Pokroić cebulę w grube pióra, podsmażyć na łyżce oleju. Po kilku minutach dodać pokrojony w cienkie plasterki czosnek. Pomidory obrać ze skórki i pokroić w kostkę, a następnie wrzucić do cebuli.

Całość zalać wodą i winem. Dodać łyżeczkę koncentratu pomidorowego oraz
sos sojowy i dusić do chwili, kiedy cebula zmięknie. Przyprawić solą, pieprzem i majerankiem.

Wszystko przełożyć do kokilek, ułożyć na wierzchu plastry sera i zapiekać w piekarniku, aż ser się rozpuści i lekko zrumieni. Udekorować melisą. Podawać np. z ciemnym pieczywem lub grzankami czosnkowymi.


Kategorie: zupypolska

Dodaj przepis do ulubionych


Skomentuj przepis:


Podpis: Zdjęcie:

Komentarze:




Zaloguj się

Login lub email Hasło


Przypomnij hasło.
Załóż profil za darmo.

 

Najpopularniejsze przepisy

Zrazy zawijane z polędwicy wołowej  - przepis Kotlety mielone z kaszą - przepis Kapusta z grochem - przepis Zupa-krem z brokułami w roli głównej - przepis Bitki - przepis Pyszna zupa po mediolańsku na zimowe wieczory - przepis Pasztet z indyka - przepis Krokiety z kapustą i grzybami - przepis Kurczak z ryżem - przepis

 

Zrazy zawijane z polędwicy wołowej

Kotlety mielone z kaszą

Kapusta z grochem

Zupa-krem z brokułami w roli głównej

Bitki

Pyszna zupa po mediolańsku na zimowe wieczory

Pasztet z indyka

Krokiety z kapustą i grzybami

Kurczak z ryżem