zdjecia rodzinne

Ciasto marchewkowe


Składniki:

Ciasto:
2-3 marchewki średniej wielkości
100g masła lub margaryny
250g cukru
4 jajka
250g mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka cukru waniliowego

tłuszcz do wysmarowania blaszki
wiórki kokosowe lub bułka tarta do wysypania blaszki

Glazura:
50g miękkiego masła
200g białego serka naturalnego (np. Philadelphia)
niepełna szklanka cukru pudru
ewentualnie skórki otarta z cytryny lub limonki

spora garść wiórek kokosowych do posypania

Wykonanie:

Marchewki należy obrać i zetrzeć na małych oczkach tarki do warzyw.
Masło/margarynę rozpuścić (w garnuszku na kuchence lub w mikrofalówce) i odstawić do ostygnięcia.
Jajka i cukier zmiksować na puszystą masę. Dodać marchewki i przestudzone masło/margarynę. Następnie dodać przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, cukrem waniliowym i cynamonem. Wszystko delikatnie ale dokładnie wymieszać.
Ciasto przełożyć do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej wiórkami kokosowymi (lub bułką tartą) blaszki o wymiarach 25x30cm. Piec ok 15-20 minut w temperaturze 200stopni.
Upieczone ciasto odstawić do ostygnięcia.

W międzyczasie przygotować glazurę: wszystkie składniki dobrze wymieszać mikserem. Wiórki kokosowe delikatnie uprażyć na gorącej patelni.

Na ostygnięte ciasto rozsmarowujemy glazurę i posypujemy uprażonymi wiórkami kokosowymi.
SMACZNEGO!


Kategorie: ciasta

Dodaj przepis do ulubionych


Skomentuj przepis:


Podpis: Zdjęcie:

Komentarze:


Gość , 2012-10-06
Upiekłam ciasto marchewkowe wg tego przepisu. Wspaniałe, polecam.
Gość , 2012-09-18
Ciasto marchewkowe wygląda wspaniale. Na pewno tak też smakuje.