zdjecia rodzinne

Ciasto orkiszowe bananowo-kokosowe (bez jajek i mleka)


Składniki:

Sypkie:
2,25 szklanki mąki orkiszowej pełnoziarnistej
1 szklanka cukru
1,5 łyżeczki sody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
3 łyżki wiórków kokosowych
1 łyżeczka cynamonu

Płynne:
3 bardzo dojrzałe banany
0,75 szklanki oleju
ok. 150ml wody

Wykonanie:

Wymieszać wszystkie składniki sypkie.
Banany zmiksować z olejem i wodą. Ja skorzystałam z blendera.

Połączyć ze sobą składniki suche z płynnymi i wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

Piec około 40 minut w temperaturze 200°C. Posypać cukrem pudrem wedle uznania.

Przepis jest na blaszkę o wymiarach 24 x 29 cm.

Przepis pochodzi z http://blog.pasjemamy.pl/?p=299
W oryginale było 1,5 szklanki cukru ale jak na mój gust to za dużo. Banany same w sobie są bardzo słodkie. Dodałam też cynamonu, który moim zdaniem idealnie pasuje do bananów.

Kategorie: ciasta

Dodaj przepis do ulubionych


Skomentuj przepis:


Podpis: Zdjęcie:

Komentarze:


Monika , 2016-02-21
Piekłam ciasto wiele razy i za każdym razem rewelacja. Dzisiaj zamiast wody dałam sok z 3 pomarańczy a cynamon zamieniłam na kardamon.
Ania , 2014-02-01
Dodalam do ciasta garsc orzechow wloskich. Wyszlo pysznie! Na nastepny dzien jest rownie smaczne jak swiezo upieczone..
Gość , 2013-03-11
Bardzo smaczne ciasto. Polecam.
Gość , 2013-03-10
Bardzo smaczne ciasto. Polecam.
Gość , 2012-11-13
Ciasto palce lizać a praktycznie samo się robi! To mój debiut z maka orkiszowa i muszę się pochwalić ze bardzo udany. Wszystkim ciasto bardzo smakowało.


Zaloguj się

Login lub email Hasło


Przypomnij hasło.
Załóż profil za darmo.

 

Najpopularniejsze przepisy

Sałatka z paluszków krabowych (surimi) - przepis Fasolka po bretońsku - przepis Włoski chlebek a'la pizza - przepis Zupa-krem z brokułami w roli głównej - przepis Kluski ziemniaczane - przepis Kotlety mielone z kaszą - przepis Zrazy zawijane z polędwicy wołowej  - przepis Kotlety  schabowe z cebulką - przepis Kapusta z grochem - przepis

 

Sałatka z paluszków krabowych (surimi)

Fasolka po bretońsku

Włoski chlebek a'la pizza

Zupa-krem z brokułami w roli głównej

Kluski ziemniaczane

Kotlety mielone z kaszą

Zrazy zawijane z polędwicy wołowej

Kotlety schabowe z cebulką

Kapusta z grochem