zdjecia rodzinne

Zapiekanka z pieczarkami


Składniki:

1 kostka rosołowa
800g ziemniaków
1 ząbek czosnku
2 łyżki masła
200 ml śmietany
1 jajko
300g pieczarek
150 g startego żółtego sera
sól, pieprz

Wykonanie:

Ziemniaki obrać, pokroić w plastry 0,5 cm.
Włożyć do wrzącej posolonej wody, gotować 8-10 minut, odsączyć.
Cebulę, pieczarki i czosnek oczyścić, pokroić w plastry.
Posmażyć na maśle i dodać pokruszoną kostkę rosołową, doprawiać pieprzem.
Naczynie do zapiekania natłuścić i układać kolejno: ziemniaki, połowę startego sera i pieczarki.
Śmietanę połączyć z jakiem, doprawić pieprzem, a następnie wlać do zapiekanki.
Wszystko posypać resztą sera. Wstawić do nagrzanego do ok.180 st.C piekarnika. Piec 25 minut.

Kategorie: zapiekanki

Dodaj przepis do ulubionych


Skomentuj przepis:


Podpis: Zdjęcie:

Komentarze:


Ciekawski , 2011-02-27
Ciekawe, zapiekanka z pieczarkami, a w składnikach brak pieczarek, pewnie kostka rosołowa o smaku pieczarkowym nadaje temu "wyśmienitemu" daniu smak.


Zaloguj się

Login lub email Hasło


Przypomnij hasło.
Załóż profil za darmo.

 

Najpopularniejsze przepisy

Chleb na drożdżach - przepis Lazania z mięsem - przepis Kotlety mielone z kaszą - przepis Pasztet z indyka - przepis Pasta krewetkowa do pieczywa - przepis Śledzie w oleju - przepis Fasolka po bretońsku - przepis Kotlety  schabowe z cebulką - przepis Zupa fasolowo-buraczkowa babci - przepis

 

Chleb na drożdżach

Lazania z mięsem

Kotlety mielone z kaszą

Pasztet z indyka

Pasta krewetkowa do pieczywa

Śledzie w oleju

Fasolka po bretońsku

Kotlety schabowe z cebulką

Zupa fasolowo-buraczkowa babci