zdjecia rodzinne

Sałatka z serem Podlaskim i szynką


Składniki:

Składniki na sałatkę:
300 g sera żółtego Podlaskiego MSM MOŃKI w plastrach
200 g szynki wędzonej parzonej
150 g świeżego ogórka
100 g papryki konserwowej czerwonej
1 puszka groszku konserwowego
1 średnia cebula czerwona
100 g orzechów włoskich łuskanych
3-4 łyżki majonezu
pieprz do smaku
Składniki na babeczki:
300 g mąki
150 g schłodzonego masła
4 łyżki zimnej wody

Wykonanie:

Sposób przygotowania sałatki:
Plastry żółtego sera, szynkę, paprykę i ogórka ze skórką pokroić w cienkie paseczki. Dodać groszek konserwowy, pokrojoną w kostkę cebulę i połamane orzechy włoskie. Sałatka nie wymaga solenia, wystarczy doprawić ją do smaku czarnym pieprzem, a następnie dodać majonez i dokładnie wymieszać. Aby w oryginalny i niebanalny sposób zaserwować sałatkę, można podać ją w kupionych lub własnoręcznie upieczonych babeczkach.

Sposób przygotowania babeczek:
Do mąki dodać wodę, pokrojone w kostkę masło oraz szczyptę soli, całość wymieszać i zagnieść ciasto. Foremki posmarować tłuszczem i napełnić przygotowaną masą. Piec około 20 minut w temperaturze 180◦C. Przed wyjęciem z foremek babeczki należy ostudzić.

Smacznego!


Kategorie: sałatki i surówki

Dodaj przepis do ulubionych


Skomentuj przepis:


Podpis: Zdjęcie:

Komentarze:




Zaloguj się

Login lub email Hasło


Przypomnij hasło.
Załóż profil za darmo.

 

Najpopularniejsze przepisy

Krokiety z kapustą i grzybami - przepis Zrazy zawijane z polędwicy wołowej  - przepis Kotlety mielone z kaszą - przepis Kluski ziemniaczane - przepis Bitki - przepis Śledzie w oleju - przepis Kapusta z grochem - przepis Zupa-krem z brokułami w roli głównej - przepis Biała kiełbasa - przepis

 

Krokiety z kapustą i grzybami

Zrazy zawijane z polędwicy wołowej

Kotlety mielone z kaszą

Kluski ziemniaczane

Bitki

Śledzie w oleju

Kapusta z grochem

Zupa-krem z brokułami w roli głównej

Biała kiełbasa