zdjecia rodzinne

Sałatka z serem Podlaskim i szynką


Składniki:

Składniki na sałatkę:
300 g sera żółtego Podlaskiego MSM MOŃKI w plastrach
200 g szynki wędzonej parzonej
150 g świeżego ogórka
100 g papryki konserwowej czerwonej
1 puszka groszku konserwowego
1 średnia cebula czerwona
100 g orzechów włoskich łuskanych
3-4 łyżki majonezu
pieprz do smaku
Składniki na babeczki:
300 g mąki
150 g schłodzonego masła
4 łyżki zimnej wody

Wykonanie:

Sposób przygotowania sałatki:
Plastry żółtego sera, szynkę, paprykę i ogórka ze skórką pokroić w cienkie paseczki. Dodać groszek konserwowy, pokrojoną w kostkę cebulę i połamane orzechy włoskie. Sałatka nie wymaga solenia, wystarczy doprawić ją do smaku czarnym pieprzem, a następnie dodać majonez i dokładnie wymieszać. Aby w oryginalny i niebanalny sposób zaserwować sałatkę, można podać ją w kupionych lub własnoręcznie upieczonych babeczkach.

Sposób przygotowania babeczek:
Do mąki dodać wodę, pokrojone w kostkę masło oraz szczyptę soli, całość wymieszać i zagnieść ciasto. Foremki posmarować tłuszczem i napełnić przygotowaną masą. Piec około 20 minut w temperaturze 180◦C. Przed wyjęciem z foremek babeczki należy ostudzić.

Smacznego!


Kategorie: sałatki i surówki

Dodaj przepis do ulubionych


Skomentuj przepis:


Podpis: Zdjęcie:

Komentarze:




Zaloguj się

Login lub email Hasło


Przypomnij hasło.
Załóż profil za darmo.

 

Najpopularniejsze przepisy

Kotlety mielone z kaszą - przepis Lazania z mięsem - przepis Chleb na drożdżach - przepis Śledzie w oleju - przepis Pieczywo czosnkowe - przepis Pyszna zupa po mediolańsku na zimowe wieczory - przepis Zupa fasolowa  z mięsem - przepis Kapusta ,,młoda,, (wiosenna) - przepis Zapiekanka śródziemnomorska - przepis

 

Kotlety mielone z kaszą

Lazania z mięsem

Chleb na drożdżach

Śledzie w oleju

Pieczywo czosnkowe

Pyszna zupa po mediolańsku na zimowe wieczory

Zupa fasolowa z mięsem

Kapusta ,,młoda,, (wiosenna)

Zapiekanka śródziemnomorska