zdjecia rodzinne

Polędwiczki duszone w winie z sosem gorgonzola i makaronem kolanka


Składniki:

- makaron kolanka - 1 paczka
- polędwiczka wieprzowa- 1 średnia (ok.250g)
- białe wino - 1 szklanka
- ser gorgonzola - 100g
- słodka śmietanka - 300ml
- natka pietruszki
- sól, pieprz do smaku

Wykonanie:

Makaron należy ugotować, a następnie zahartować w zimnej wodzie i odcedzić. Polędwiczkę musimy w całości grillować na patelni na złoty kolor. Podlać winem i dusić pod przykryciem ok. 7-8 minut. W tym czasie ser gorgonzola rozpuszczamy w śmietance podgrzewając na wolnym ogniu. Całość Doprawiamy solą i pieprzem do smaku, a pod koniec dodajemy posiekaną natkę pietruszki. Na talerz wykładamy podgrzany makaron i pokrojoną w plastry polędwiczkę. Polewamy pozostałym po duszeniu winem i sosem gorgonzola.

Smacznego!

Przepis został przygotowany przez Roberta Muzyczkę, szefa kuchni Dworu Korona Karkonoszy.


Kategorie: mięsamączne

Dodaj przepis do ulubionych


Skomentuj przepis:


Podpis: Zdjęcie:

Komentarze: