zdjecia rodzinne

Sałatka z winogronami i orzechami


Składniki:

zielone winogrona – 25 dag, mix sałat, ser pleśniowy – 15 dag, orzechy włoskie – ¾ opakowania, opcjonalnie granat, sos balsamiczny

Wykonanie:

Myjemy winogrona, a następnie przekrajamy na połówki. Ser pleśniowy kroimy w średnią kostkę i tak przygotowane składniki dodajemy do umytej wcześniej sałaty. Dorzucamy orzechy włoskie (dobrej jakości, np. Bakalland) – w całości bądź w zależności od preferencji miażdżymy. Chcąc urozmaić smak sałatki, możemy wzbogacić ją o ziarna granatu, który doda naszej potrawie wyrazisty posmak. Wszystko mieszamy i polewamy delikatnie sosem balsamicznym i odstawiamy na 15 minut. Po upływie tego czasu sałatka jest gotowa do spożycia. Smacznego! Polecam jako przekąskę na jesienne wieczory 

Kategorie: sałatki i surówki

Dodaj przepis do ulubionych


Skomentuj przepis:


Podpis: Zdjęcie:

Komentarze:


Joanna , 2012-10-18
Zrobiłam tą sałatkę przed chwilą, wyszła przepyszna! dodałam granat tak jak sugerujesz ale zamiast sera pleśniowego dodałam mój ukochany ser bałkański, niestety nie jadam serów pleśniowych (mimo ze bardzo je lubie) od kiedy przeczytałam gdzieś na necie (bodajże strona pogromcy mitów medycznych), że te własnie sery mogą szkodzić ludziom ze względu na jakies grzyby używane przy ich produkcji. Warto przeczytać ten artykuł, serio, ze wzgledu na to że niedługo planuje zajść w ciąże postawnowiłam ods


Zaloguj się

Login lub email Hasło


Przypomnij hasło.
Załóż profil za darmo.

 

Najpopularniejsze przepisy

Zapiekanka śródziemnomorska - przepis Pieczywo czosnkowe - przepis Bitki - przepis Zupa fasolowo-buraczkowa babci - przepis Lazania z mięsem - przepis Kotlety mielone z kaszą - przepis Kapusta ,,młoda,, (wiosenna) - przepis Fasolka po bretońsku - przepis Zupa fasolowa  z mięsem - przepis

 

Zapiekanka śródziemnomorska

Pieczywo czosnkowe

Bitki

Zupa fasolowo-buraczkowa babci

Lazania z mięsem

Kotlety mielone z kaszą

Kapusta ,,młoda,, (wiosenna)

Fasolka po bretońsku

Zupa fasolowa z mięsem