zdjecia rodzinne

Orzechowiec z Gryzonii


Składniki:

Ciasto:
30 dag maki
15 dag cukru
15 dag masła
jajko
szczypta soli
Masa:
30 dag cukru
25 dag posiekanych orzechów włoskich
300 ml śmietanki 18%
łyżka miodu

Wykonanie:

1.Z podanych składników ucieramy ciasto.Tortownicę ( śr.24 cm) oprószamy mąką.1/3 ciasta odkładamy,pozostałym wylepiamy tortownicę,gormując 3-cm brzeg.
2.Masa:mieszając,rozpuszczamy w garnku cukier.Nie przerywając mieszania,wlewamy śmietankę.Dodajemy orzechy i miód.Studzimy.Masę wykładamy na ciasto.
3.Resztę ciasta rozwałkowujemy i przykrywamy masę.Gęsto nakłuwamy.Pieczemy 10 minut w temperaturze 220 stopni C,a następnie 30 minut w 180 stopniach C.

Kategorie: ciastaniemiecka

Dodaj przepis do ulubionych


Skomentuj przepis:


Podpis: Zdjęcie:

Komentarze:




Zaloguj się

Login lub email Hasło


Przypomnij hasło.
Załóż profil za darmo.

 

Najpopularniejsze przepisy

Śledzie w oleju - przepis Kapusta ,,młoda,, (wiosenna) - przepis Sałatka z paluszków krabowych (surimi) - przepis Zupa-krem z brokułami w roli głównej - przepis Zrazy zawijane z polędwicy wołowej  - przepis Kurczak z ryżem - przepis Zupa fasolowa  z mięsem - przepis Chleb na drożdżach - przepis Zupa fasolowo-buraczkowa babci - przepis

 

Śledzie w oleju

Kapusta ,,młoda,, (wiosenna)

Sałatka z paluszków krabowych (surimi)

Zupa-krem z brokułami w roli głównej

Zrazy zawijane z polędwicy wołowej

Kurczak z ryżem

Zupa fasolowa z mięsem

Chleb na drożdżach

Zupa fasolowo-buraczkowa babci