zdjecia rodzinne

Orzechowiec z Gryzonii


Składniki:

Ciasto:
30 dag maki
15 dag cukru
15 dag masła
jajko
szczypta soli
Masa:
30 dag cukru
25 dag posiekanych orzechów włoskich
300 ml śmietanki 18%
łyżka miodu

Wykonanie:

1.Z podanych składników ucieramy ciasto.Tortownicę ( śr.24 cm) oprószamy mąką.1/3 ciasta odkładamy,pozostałym wylepiamy tortownicę,gormując 3-cm brzeg.
2.Masa:mieszając,rozpuszczamy w garnku cukier.Nie przerywając mieszania,wlewamy śmietankę.Dodajemy orzechy i miód.Studzimy.Masę wykładamy na ciasto.
3.Resztę ciasta rozwałkowujemy i przykrywamy masę.Gęsto nakłuwamy.Pieczemy 10 minut w temperaturze 220 stopni C,a następnie 30 minut w 180 stopniach C.

Kategorie: ciastaniemiecka

Dodaj przepis do ulubionych


Skomentuj przepis:


Podpis: Zdjęcie:

Komentarze:




Zaloguj się

Login lub email Hasło


Przypomnij hasło.
Załóż profil za darmo.

 

Najpopularniejsze przepisy

Zupa fasolowo-buraczkowa babci - przepis Włoski chlebek a'la pizza - przepis Kotlety  schabowe z cebulką - przepis Pyszna zupa po mediolańsku na zimowe wieczory - przepis Pasta krewetkowa do pieczywa - przepis Lazania z mięsem - przepis Pasztet z indyka - przepis Kapusta ,,młoda,, (wiosenna) - przepis Smażony ser pleśniowy - przepis

 

Zupa fasolowo-buraczkowa babci

Włoski chlebek a'la pizza

Kotlety schabowe z cebulką

Pyszna zupa po mediolańsku na zimowe wieczory

Pasta krewetkowa do pieczywa

Lazania z mięsem

Pasztet z indyka

Kapusta ,,młoda,, (wiosenna)

Smażony ser pleśniowy