Orzechowiec z Gryzonii
Składniki:
Ciasto:30 dag maki
15 dag cukru
15 dag masła
jajko
szczypta soli
Masa:
30 dag cukru
25 dag posiekanych orzechów włoskich
300 ml śmietanki 18%
łyżka miodu
Wykonanie:
1.Z podanych składników ucieramy ciasto.Tortownicę ( śr.24 cm) oprószamy mąką.1/3 ciasta odkładamy,pozostałym wylepiamy tortownicę,gormując 3-cm brzeg.2.Masa:mieszając,rozpuszczamy w garnku cukier.Nie przerywając mieszania,wlewamy śmietankę.Dodajemy orzechy i miód.Studzimy.Masę wykładamy na ciasto.
3.Resztę ciasta rozwałkowujemy i przykrywamy masę.Gęsto nakłuwamy.Pieczemy 10 minut w temperaturze 220 stopni C,a następnie 30 minut w 180 stopniach C.
Kategorie: ciasta, niemiecka,