zdjecia rodzinne

Sernik z bakaliami


Składniki:

Masa serowa:
o 1,2 kg trzykrotnie mielonego sera
o 8 jajek
o 20g mąka
o ¾ szklanki rodzynek
o 100ml rumu
o 1 budyń waniliowy
o skórka ze sparzonej pomarańczy i cytryny
o 200g masła
o 200g cukru
o laska wanilii

Ciasto kruche:
o 500g mąki
o 300g masła w temp. pokojowej
o 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
o 3 żółtka
o 150g cukru pudru
o 1 łyżeczka cukru wanilinowego

Wykonanie:

(6 porcji)
Naczynie żaroodporne okrągłe
2,4 Termisil Grill&Drop
Przygotowanie: 25 minut
Pieczenie: 75 minut
Ciasto kruche:
o Żółtka utrzyj z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym na puszystą masę. Dodaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz masłem w temp. pokojowej w kawałkach. Szybko zagnieć, owiń folią i odstaw do lodówki na 30 min.
o Ciasto rozwałkuj na grubość ok. 0,5cm podsypując mąką. Naczynie wysmaruj masłem i wyłóż ciastem, nakłuj widelcem i umieść w zamrażalniku na kilka minut.
o Wypiecz na biało obciążając ciasto suchą fasolą ułożoną na aluminiowej folii ok. 15min. w temp. 180ºC.

Masa serowa:
o Rodzynki namocz w rumie. Laskę wanilii przekrój wzdłuż i wyskrob pestki.
o Masło utrzyj z żółtkami, cukrem, pestkami wanilii.
o Do puszystej masy dodaj ser, skórkę z cytrusów, mąkę, budyń. Wymieszaj.
o Białka ubij na sztywno i dodaj do masy razem z odsączonymi i obtoczonymi w mące rodzynkami. Całość bardzo delikatnie wymieszaj dłońmi.
o Wylej na chłodne wypieczone ciasto i piecz w temp. 155ºC-160ºC przez ok. 1h.



Kategorie: desery

Dodaj przepis do ulubionych


Skomentuj przepis:


Podpis: Zdjęcie:

Komentarze:




Zaloguj się

Login lub email Hasło


Przypomnij hasło.
Załóż profil za darmo.

 

Najpopularniejsze przepisy

Śledzie w oleju - przepis Pyszna zupa po mediolańsku na zimowe wieczory - przepis Pasztet z indyka - przepis Kotlety mielone z kaszą - przepis Chleb na drożdżach - przepis Zupa-krem z brokułami w roli głównej - przepis Zrazy zawijane z polędwicy wołowej  - przepis Kluski ziemniaczane - przepis Fasolka po bretońsku - przepis

 

Śledzie w oleju

Pyszna zupa po mediolańsku na zimowe wieczory

Pasztet z indyka

Kotlety mielone z kaszą

Chleb na drożdżach

Zupa-krem z brokułami w roli głównej

Zrazy zawijane z polędwicy wołowej

Kluski ziemniaczane

Fasolka po bretońsku