zdjecia rodzinne

Pizza


Składniki:

CIASTO:
3-4 szklanki mąki
5 dkg drożdży
łyżka cukru
łyżka oleju
łyżeczka soli
przegotowana woda (ok. szklanki)

FARSZ:
ser (15-20 dkg)
sos pomidorowy (mały słoiczek)
zioła do pizzy (można kupić gotową mieszankę lub same oregano i/lub bazylię)
reszta wg gustu i apetytu
(u mnie często pojawia się: szynka, pomidory, cebula, pieczarki, papryka, ananas z puszki w dowolnej konfiguracji). W wersji wegetariańskiej rezygnujemy z szynki.

Wykonanie:

CIASTO:
Wysyp mąkę na stół lub stolnicę, tak żeby powstał kopiec. Na czubku zrób dość spore wgłębienie i wrzuć do niego pokruszone drożdze oraz cukier. Wlej do wgłębienia lekko ciepłą wodę (tak, żeby zakryło drożdże). Odstaw na 5-10 minut żeby drożdże się same rozpuściły.
(w tym czasie możesz zacząć przygotowywać farsz. )
Po tych 5-10 minutach do mąki dodaj olej, sól i wodę i zagnieć ciasto. UWAGA z wodą: dodawaj powoli i patrz, żeby ciasto robiło się plastycze, ale żeby nie kleilo się zbytnio do palców. Jeśli wleje Ci się za dużo wody to zawsze możesz dosypać trochę mąki. W rezultacie ciasto (po 3-5 minutach ugniatania) powinno być niemal jak miękka plastelina. Tak przygotowane ciasto uformuj w kulę, włóż do miski, przykryj ściereczką i odstaw na 15-20 minut do wyrośnięcia.
(w tym czasie idealnie można dokończyc przygotowanie farszu).
Jak ciasto wyrośnie to należy je rozłożyć na natłuszczoną blaszkę (ciasto jest bardzo plastyczne więc można powoli rozciągać je palcami aż po same brzegi blaszki). Ja ciasto z podanych składników rozkładam powoli na dwóch sporych blaszkach. Po upieczeniu ciasto ma ok. pół centymetra grubości.

FARSZ:
posmarować surowe ciasto na blaszce sosem pomidorowym. Zetrzeć ser na grubych oczkach i posypać ciasto. Na wierzchu poukładać pokrojone w plasterki warzywa oraz szynkę. Na koniec całość posypać ziołami.

PIECZENIE:
piec w nagrzanym do 220 stopni C piekarniku około 15-20 minut (sprawdź co jakiś czas czy ciasto łatwo odchodzi od blaszki).

Smacznego!!

Kategorie: mącznezapiekankiwegetariańskiewłoska

Dodaj przepis do ulubionych


Skomentuj przepis:


Podpis: Zdjęcie:

Komentarze:


Karolina, 2015-11-22 , 2015-11-22
Super przepis..
Kasia , 2011-01-31
Przepis jest super. Uwielbiam pizze, a od czasu kiedy wypróbowałam ten przepis, wolę pizzę domową od pizzy z pizzerii. Dziękuję.
Leila , 2010-07-12
Pizza Rewelacyjna pizza. Szybko się robi. Bardzo smaczna. Ja wykorzystałam mięso z kurczaka z rosołu i DUŻO warzyw. Podałam z moim ulubionym sosem czosnkowym. Hmmm aż mi ślinka leci....
Herubinek , 2010-05-07
Rzeczywiście bardzo dokładny przepis - nawet mój mężuś zrozumiał o co chodzi i przyrządził pyszną pizzę. Lepszej domowej pizzy jeszcze nie jadłam.
Janek43 , 2009-11-22
Pizza Lubię takie przepisy kulinarne - wszystko opisane "łopatologicznie" i za pierwszym razem pizza wyszła wyśmienita. Dziêkujê. Załączam zdjęcie mojej pizzy.


Zaloguj się

Login lub email Hasło


Przypomnij hasło.
Załóż profil za darmo.

 

Najpopularniejsze przepisy

Smażony ser pleśniowy - przepis Pyszna zupa po mediolańsku na zimowe wieczory - przepis Fasolka po bretońsku - przepis Zrazy zawijane z polędwicy wołowej  - przepis Kapusta ,,młoda,, (wiosenna) - przepis Bitki - przepis Biała kiełbasa - przepis Śledzie w oleju - przepis Zupa fasolowo-buraczkowa babci - przepis

 

Smażony ser pleśniowy

Pyszna zupa po mediolańsku na zimowe wieczory

Fasolka po bretońsku

Zrazy zawijane z polędwicy wołowej

Kapusta ,,młoda,, (wiosenna)

Bitki

Biała kiełbasa

Śledzie w oleju

Zupa fasolowo-buraczkowa babci