zdjecia rodzinne

Spaghetti z czosnkiem, oliwą i ostrą papryczką


Składniki:

350g spaghetti,
5-6 łyżek oliwy z oliwek Carbonell
4 duże ząbki czosnku
pęczek świeżej pietruszki
2-3 szczypty chilli
sól
pieprz
parmezan do posypania

Wykonanie:

Spaghetti wstawiamy do gotowania w osolone wodzie i gotujemy al dente (aby był lekko twardy). W tym czasie czosnek obieramy, myjemy i przeciskamy przez praskę na zimną patelnie i zimną oliwę. Smażymy na małym ogniu, często mieszamy, nie pozwalamy czosnku zbrązowieć, pod koniec dodajemy szczyptę ostrej papryczki. Do usmażonego czosnku dodajemy ugotowane spaghetti, mieszamy wszystko cały czas na małym ogniu i doprawiamy solą, pieprzem, ostrą papryczką.

Pietruszkę, myjemy i drobno kroimy, dodajemy do makaronu na samym końcu, po odstawieniu go z ognia. Mieszamy wszystko, a gotowe danie podajemy od razu posypane parmezanem.


Kategorie: mączne

Dodaj przepis do ulubionych


Skomentuj przepis:


Podpis: Zdjęcie:

Komentarze:




Zaloguj się

Login lub email Hasło


Przypomnij hasło.
Załóż profil za darmo.

 

Najpopularniejsze przepisy

Fasolka po bretońsku - przepis Smażony ser pleśniowy - przepis Sałatka z paluszków krabowych (surimi) - przepis Zapiekanka śródziemnomorska - przepis Śledzie w oleju - przepis Włoski chlebek a'la pizza - przepis Kluski ziemniaczane - przepis Kurczak z ryżem - przepis Pieczywo czosnkowe - przepis

 

Fasolka po bretońsku

Smażony ser pleśniowy

Sałatka z paluszków krabowych (surimi)

Zapiekanka śródziemnomorska

Śledzie w oleju

Włoski chlebek a'la pizza

Kluski ziemniaczane

Kurczak z ryżem

Pieczywo czosnkowe