zdjecia rodzinne

Spaghetti z czosnkiem, oliwą i ostrą papryczką


Składniki:

350g spaghetti,
5-6 łyżek oliwy z oliwek Carbonell
4 duże ząbki czosnku
pęczek świeżej pietruszki
2-3 szczypty chilli
sól
pieprz
parmezan do posypania

Wykonanie:

Spaghetti wstawiamy do gotowania w osolone wodzie i gotujemy al dente (aby był lekko twardy). W tym czasie czosnek obieramy, myjemy i przeciskamy przez praskę na zimną patelnie i zimną oliwę. Smażymy na małym ogniu, często mieszamy, nie pozwalamy czosnku zbrązowieć, pod koniec dodajemy szczyptę ostrej papryczki. Do usmażonego czosnku dodajemy ugotowane spaghetti, mieszamy wszystko cały czas na małym ogniu i doprawiamy solą, pieprzem, ostrą papryczką.

Pietruszkę, myjemy i drobno kroimy, dodajemy do makaronu na samym końcu, po odstawieniu go z ognia. Mieszamy wszystko, a gotowe danie podajemy od razu posypane parmezanem.


Kategorie: mączne

Dodaj przepis do ulubionych


Skomentuj przepis:


Podpis: Zdjęcie:

Komentarze:




Zaloguj się

Login lub email Hasło


Przypomnij hasło.
Załóż profil za darmo.

 

Najpopularniejsze przepisy

Zupa fasolowo-buraczkowa babci - przepis Kotlety  schabowe z cebulką - przepis Zupa-krem z brokułami w roli głównej - przepis Włoski chlebek a'la pizza - przepis Pieczywo czosnkowe - przepis Pasztet z indyka - przepis Bitki - przepis Chleb na drożdżach - przepis Śledzie w oleju - przepis

 

Zupa fasolowo-buraczkowa babci

Kotlety schabowe z cebulką

Zupa-krem z brokułami w roli głównej

Włoski chlebek a'la pizza

Pieczywo czosnkowe

Pasztet z indyka

Bitki

Chleb na drożdżach

Śledzie w oleju