zdjecia rodzinne

Spaghetti z czosnkiem, oliwą i ostrą papryczką


Składniki:

350g spaghetti,
5-6 łyżek oliwy z oliwek Carbonell
4 duże ząbki czosnku
pęczek świeżej pietruszki
2-3 szczypty chilli
sól
pieprz
parmezan do posypania

Wykonanie:

Spaghetti wstawiamy do gotowania w osolone wodzie i gotujemy al dente (aby był lekko twardy). W tym czasie czosnek obieramy, myjemy i przeciskamy przez praskę na zimną patelnie i zimną oliwę. Smażymy na małym ogniu, często mieszamy, nie pozwalamy czosnku zbrązowieć, pod koniec dodajemy szczyptę ostrej papryczki. Do usmażonego czosnku dodajemy ugotowane spaghetti, mieszamy wszystko cały czas na małym ogniu i doprawiamy solą, pieprzem, ostrą papryczką.

Pietruszkę, myjemy i drobno kroimy, dodajemy do makaronu na samym końcu, po odstawieniu go z ognia. Mieszamy wszystko, a gotowe danie podajemy od razu posypane parmezanem.


Kategorie: mączne

Dodaj przepis do ulubionych


Skomentuj przepis:


Podpis: Zdjęcie:

Komentarze:




Zaloguj się

Login lub email Hasło


Przypomnij hasło.
Załóż profil za darmo.

 

Najpopularniejsze przepisy

Pasztet z indyka - przepis Pieczywo czosnkowe - przepis Pasta krewetkowa do pieczywa - przepis Kapusta ,,młoda,, (wiosenna) - przepis Kotlety  schabowe z cebulką - przepis Zapiekanka śródziemnomorska - przepis Sałatka z paluszków krabowych (surimi) - przepis Fasolka po bretońsku - przepis Pyszna zupa po mediolańsku na zimowe wieczory - przepis

 

Pasztet z indyka

Pieczywo czosnkowe

Pasta krewetkowa do pieczywa

Kapusta ,,młoda,, (wiosenna)

Kotlety schabowe z cebulką

Zapiekanka śródziemnomorska

Sałatka z paluszków krabowych (surimi)

Fasolka po bretońsku

Pyszna zupa po mediolańsku na zimowe wieczory