zdjecia rodzinne

Spaghetti z czosnkiem, oliwą i ostrą papryczką


Składniki:

350g spaghetti,
5-6 łyżek oliwy z oliwek Carbonell
4 duże ząbki czosnku
pęczek świeżej pietruszki
2-3 szczypty chilli
sól
pieprz
parmezan do posypania

Wykonanie:

Spaghetti wstawiamy do gotowania w osolone wodzie i gotujemy al dente (aby był lekko twardy). W tym czasie czosnek obieramy, myjemy i przeciskamy przez praskę na zimną patelnie i zimną oliwę. Smażymy na małym ogniu, często mieszamy, nie pozwalamy czosnku zbrązowieć, pod koniec dodajemy szczyptę ostrej papryczki. Do usmażonego czosnku dodajemy ugotowane spaghetti, mieszamy wszystko cały czas na małym ogniu i doprawiamy solą, pieprzem, ostrą papryczką.

Pietruszkę, myjemy i drobno kroimy, dodajemy do makaronu na samym końcu, po odstawieniu go z ognia. Mieszamy wszystko, a gotowe danie podajemy od razu posypane parmezanem.


Kategorie: mączne

Dodaj przepis do ulubionych


Skomentuj przepis:


Podpis: Zdjęcie:

Komentarze:




Zaloguj się

Login lub email Hasło


Przypomnij hasło.
Załóż profil za darmo.

 

Najpopularniejsze przepisy

Włoski chlebek a'la pizza - przepis Pieczywo czosnkowe - przepis Kluski ziemniaczane - przepis Kurczak z ryżem - przepis Pasztet z indyka - przepis Zupa-krem z brokułami w roli głównej - przepis Smażony ser pleśniowy - przepis Lazania z mięsem - przepis Chleb na drożdżach - przepis

 

Włoski chlebek a'la pizza

Pieczywo czosnkowe

Kluski ziemniaczane

Kurczak z ryżem

Pasztet z indyka

Zupa-krem z brokułami w roli głównej

Smażony ser pleśniowy

Lazania z mięsem

Chleb na drożdżach