zdjecia rodzinne

Spaghetti bolognese


Składniki:

oliwy z oliwek Extra Vergine
1 duża cebula, drobno posiekana
1 duża marchewka, drobno posiekana
2 ząbki rozgniecione czosnku
8 suszonych pomidorów, drobno posiekanych
250 g mielonej wołowiny
240 ml czerwonego wina
400 g pokrojonych pomidorów z puszki
1 kostka rosołowa, wołowa
1 łyżeczka posiekanego świeżego tymianku lub majeranku
3 łyżki natki pietruszki, posiekanej
340 g spaghetti
30 g świeżo startego parmezanu
sól i pieprz

Wykonanie:

Rozgrzać oliwę w dużym rondlu, wrzucić cebulę, marchewkę, czosnek i suszone pomidory. Smażyć 5–10 minut, często mieszając, aż warzywa zaczną się rumienić.
Dodać wołowinę. Smażyć, mieszając, aż mięso się zrumieni. Dolać wino, wrzucić pomidory z puszki, razem z zalewą, i pokruszoną kostkę rosołową. Mieszając, dodać zioła i przyprawy. Przykryć i gotować na małym ogniu przez pół godziny, od czasu do czasu mieszając.

W tym czasie wrzucić makaron do wrzątku i gotować 10–12 minut, aż będzie al dente, czyli lekko twardy. Dokładnie odcedzić. Spaghetti wymieszać dokładnie z sosem. Posypać parmezanem i podawać.


Kategorie: mięsamączne

Dodaj przepis do ulubionych


Skomentuj przepis:


Podpis: Zdjęcie:

Komentarze:




Zaloguj się

Login lub email Hasło


Przypomnij hasło.
Załóż profil za darmo.

 

Najpopularniejsze przepisy

Fasolka po bretońsku - przepis Pyszna zupa po mediolańsku na zimowe wieczory - przepis Bitki - przepis Zrazy zawijane z polędwicy wołowej  - przepis Zapiekanka śródziemnomorska - przepis Zupa fasolowa  z mięsem - przepis Pieczywo czosnkowe - przepis Kapusta ,,młoda,, (wiosenna) - przepis Lazania z mięsem - przepis

 

Fasolka po bretońsku

Pyszna zupa po mediolańsku na zimowe wieczory

Bitki

Zrazy zawijane z polędwicy wołowej

Zapiekanka śródziemnomorska

Zupa fasolowa z mięsem

Pieczywo czosnkowe

Kapusta ,,młoda,, (wiosenna)

Lazania z mięsem