zdjecia rodzinne

Spaghetti carbonara


Składniki:

z oliwek Carbonell
125 g pancetty, pokrojonej w drobną kostkę
2 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
150 g parmezanu, świeżo startego
1 jajko
3 żółtka
sól
500g makaronu spaghetti

Wykonanie:

Na patelni na średnim ogniu rozgrzać oliwę i lekko podsmażyć na niej pancettę (ok. 8 minut). Oprószyć pieprzem i mieszać od czasu do czasu, aż boczek zacznie wydzielać mocny zapach. Przełożyć podsmażoną pancettę wraz z oliwą z patelni do dużej miski i odstawić, żeby lekko przestygła.
W miseczce wymieszać trzepaczką jajko z żółtkami. Przelać mieszaninę do przestudzonego boczku, dodać połowę parmezanu i odstawić. W międzyczasie zagotować w dużym garnku lekko osoloną wodę i ugotować makaron zgodnie z instrukcjami na opakowaniu, żeby był al dente (8-10 minut). Odcedzić makaron, zachowując około 150 ml wody, w której się gotował.
Gorący makaron natychmiast przełożyć do miski z mieszaniną jajeczno-serową i dobrze wymieszać. Stopniowo dodawać nieco wody z gotowania makaronu, aby powstał kremowy sos. W razie potrzeby wmieszać więcej parmezanu. Doprawić solą i pieprzem i podawać z resztą parmezanu.


Kategorie: mączne

Dodaj przepis do ulubionych


Skomentuj przepis:


Podpis: Zdjęcie:

Komentarze: