zdjecia rodzinne

Lasagne z mięsem i ricottą


Składniki:

chudej mielonej wołowiny
2 łyżki oliwy Extra Vergine
1 opakowanie (500g) surowych płatków makaronu lasagne
2 jajka
425 g sera ricotta
450 g sera mozzarella
50 g startego parmezanu
1,5 l sosu pomidorowego

Wykonanie:

Podsmażyć na oliwie wołowinę, aż będzie brązowa i potworzy grudki. Rozgrzać piekarnik do 190 C. Prostokątne naczynie żaroodporne wysmarować tłuszczem. Naczynie powinno być tak duże, żeby zmieściła się w nim warstwa z 3 lub 4 lekko nakładających się na siebie listków makaronu lasagne.

Roztrzepać jajka i wymieszać z serem ricotta, połową mozzarelli i całym parmezanem. Do naczynia wlać tyle sosu pomidorowego, aby pokrył dno. Przykryć sos 3 lub 4 płatami makaronu, w zależności od rozmiarów naczynia. Na makaronie rozprowadzić 1/3 mieszaniny z ricottą, a następnie 1/2 mięsa. Posypać połową pozostałej mozzarelli i polać 250 ml sosu pomidorowego.

Na sosie ułożyć drugą warstwę makaronu, rozprowadzić 1/3 mieszaniny z ricottą i polać 250-500 ml sosu pomidorowego. Ułożyć trzecią warstwę makaronu i przykryć resztą mieszaniny z ricottą. Na to wyłożyć resztę mięsa i polać kolejną porcją (250-500 ml) sosu pomidorowego. Ułożyć ostatnią warstwę makaronu, polać resztą sosu pomidorowego i posypać pozostałą mozzarellą.

Dokładnie przykryć folią aluminiową i piec w rozgrzanym piekarniku przez 50-60 minut. Zdjąć folię i piec jeszcze przez 5-10 minut. Po upieczeniu odstawić na 15 minut.


Kategorie: mięsamączne

Dodaj przepis do ulubionych


Skomentuj przepis:


Podpis: Zdjęcie:

Komentarze:




Zaloguj się

Login lub email Hasło


Przypomnij hasło.
Załóż profil za darmo.

 

Najpopularniejsze przepisy

Kapusta z grochem - przepis Bitki - przepis Smażony ser pleśniowy - przepis Kapusta ,,młoda,, (wiosenna) - przepis Włoski chlebek a'la pizza - przepis Zupa fasolowo-buraczkowa babci - przepis Kotlety  schabowe z cebulką - przepis Śledzie w oleju - przepis Zupa-krem z brokułami w roli głównej - przepis

 

Kapusta z grochem

Bitki

Smażony ser pleśniowy

Kapusta ,,młoda,, (wiosenna)

Włoski chlebek a'la pizza

Zupa fasolowo-buraczkowa babci

Kotlety schabowe z cebulką

Śledzie w oleju

Zupa-krem z brokułami w roli głównej