zdjecia rodzinne

Błyskawiczny tort schwardzwaldzki


Składniki:

Karnawał zbliża się wielkimi krokami, dlatego już teraz warto pomyśleć o pysznym torcie na przyjęcie z przyjaciółmi. Klasyczny smak słynnego tortu ze Schwarzwaldu będzie na tę okazję idealny!

Składniki:
- Gotowe spody tortowe ciemne Dahli
- 1 tabliczka czekolady gorzkiej (+ pół tabliczki na posypkę)
- 750 ml śmietany 30%
- 1 opakowanie mrożonych wiśni 400 gramów
- 2 łyżki cukru pudru
- 3-4 łyżeczki żelatyny

Wykonanie:

Wiśnie rozmrażamy i odcedzamy.
Rozpuszczamy 1 tabliczkę czekolady połamaną na kosteczki w misce wstawionej do mikrofalówki na około 2 minuty lub w garnuszku, postawionym na małym ogniu.
Odstawiamy czekoladę, żeby trochę przestygła.
Żelatynę rozpuszczamy w małej ilości zimnej wody i odstawiamy do napęcznienia.
Śmietanę wlewamy do miski i ubijamy ją na sztywno.
Jak zacznie się ubijać, powoli wsypujemy cukier puder, a następnie, również powoli, wlewamy rozpuszczoną czekoladę.
Napęczniałą żelatynę rozpuszczamy przez 20 sekund w mikrofalówce lub w garnuszku i ciepłą wlewamy do masy. Szybko miksujemy. Masę kładziemy od razu na ciasto lub, jeśli wyjdzie jeszcze trochę niegęsta, wstawiamy ją do lodówki na 10-15 minut, by zgęstniała.
Dwa spody tortowe smarujemy masą i wykładamy je odcedzonymi wcześniej wiśniami.
Trzeci spód, na samej górze, oraz boki tortu pokrywamy samą masą i posypujemy całość potartą czekoladą.
Wierzch dekorujemy bezami Śnieżynkami i wiśniami.

Smacznego!

Przepis został podyktowany przez Roberta Muzyczkę, Szefa Kuchni Dworu Korona Karkonoszy.


Kategorie: ciastadeseryniemiecka

Dodaj przepis do ulubionych


Skomentuj przepis:


Podpis: Zdjęcie:

Komentarze:




Zaloguj się

Login lub email Hasło


Przypomnij hasło.
Załóż profil za darmo.

 

Najpopularniejsze przepisy

Śledzie w oleju - przepis Zupa fasolowo-buraczkowa babci - przepis Biała kiełbasa - przepis Sałatka z paluszków krabowych (surimi) - przepis Pieczywo czosnkowe - przepis Zrazy zawijane z polędwicy wołowej  - przepis Krokiety z kapustą i grzybami - przepis Kotlety mielone z kaszą - przepis Zupa-krem z brokułami w roli głównej - przepis

 

Śledzie w oleju

Zupa fasolowo-buraczkowa babci

Biała kiełbasa

Sałatka z paluszków krabowych (surimi)

Pieczywo czosnkowe

Zrazy zawijane z polędwicy wołowej

Krokiety z kapustą i grzybami

Kotlety mielone z kaszą

Zupa-krem z brokułami w roli głównej