zdjecia rodzinne

Penne z ziołami włoskimi i parmezanem


Składniki:

makaron penne 500 g
boczek wędzony parzony 200 g
cebula średnia 3 szt.
pomidory bez skórki 3 szt.
czosnek 3 ząbki
olej 2 łyżki
zioła włoskie Kotányi do smaku
pieprz czarny grubo mielony Kotányi do smaku
sól morska jodowana Kotányi do smaku
śmietanka słodka 200 ml
mleko 150 ml
ser parmezan 50 g

Wykonanie:

Makaron ugotować na pół twardo, odcedzić i zahartować w zimnej wodzie. Na oleju podsmażyć pokrojony w paseczki boczek, dodać pokrojoną w piórka cebulę i lekko zrumienić. Dodać pomidory bez skórki pokrojone w grubą kostkę, czosnek pokrojony w cienkie plasterki, doprawić całość solą, pieprzem i sporą ilością ziół włoskich. Poddusić ok. 2 minuty. Dodać słodką śmietankę, mleko, ugotowany makaron i zagotować.
Gotową potrawę wyłożyć na talerz i posypać zestruganym lub tartym na grubym oczku parmezanem.
Smacznego!


Kategorie: mączne

Dodaj przepis do ulubionych


Skomentuj przepis:


Podpis: Zdjęcie:

Komentarze:




Zaloguj się

Login lub email Hasło


Przypomnij hasło.
Załóż profil za darmo.

 

Najpopularniejsze przepisy

Kapusta z grochem - przepis Krokiety z kapustą i grzybami - przepis Kotlety  schabowe z cebulką - przepis Zapiekanka śródziemnomorska - przepis Lazania z mięsem - przepis Kurczak z ryżem - przepis Biała kiełbasa - przepis Smażony ser pleśniowy - przepis Zupa fasolowo-buraczkowa babci - przepis

 

Kapusta z grochem

Krokiety z kapustą i grzybami

Kotlety schabowe z cebulką

Zapiekanka śródziemnomorska

Lazania z mięsem

Kurczak z ryżem

Biała kiełbasa

Smażony ser pleśniowy

Zupa fasolowo-buraczkowa babci