zdjecia rodzinne

Penne z ziołami włoskimi i parmezanem


Składniki:

makaron penne 500 g
boczek wędzony parzony 200 g
cebula średnia 3 szt.
pomidory bez skórki 3 szt.
czosnek 3 ząbki
olej 2 łyżki
zioła włoskie Kotányi do smaku
pieprz czarny grubo mielony Kotányi do smaku
sól morska jodowana Kotányi do smaku
śmietanka słodka 200 ml
mleko 150 ml
ser parmezan 50 g

Wykonanie:

Makaron ugotować na pół twardo, odcedzić i zahartować w zimnej wodzie. Na oleju podsmażyć pokrojony w paseczki boczek, dodać pokrojoną w piórka cebulę i lekko zrumienić. Dodać pomidory bez skórki pokrojone w grubą kostkę, czosnek pokrojony w cienkie plasterki, doprawić całość solą, pieprzem i sporą ilością ziół włoskich. Poddusić ok. 2 minuty. Dodać słodką śmietankę, mleko, ugotowany makaron i zagotować.
Gotową potrawę wyłożyć na talerz i posypać zestruganym lub tartym na grubym oczku parmezanem.
Smacznego!


Kategorie: mączne

Dodaj przepis do ulubionych


Skomentuj przepis:


Podpis: Zdjęcie:

Komentarze:




Zaloguj się

Login lub email Hasło


Przypomnij hasło.
Załóż profil za darmo.

 

Najpopularniejsze przepisy

Zrazy zawijane z polędwicy wołowej  - przepis Pyszna zupa po mediolańsku na zimowe wieczory - przepis Kotlety mielone z kaszą - przepis Zapiekanka śródziemnomorska - przepis Chleb na drożdżach - przepis Bitki - przepis Fasolka po bretońsku - przepis Smażony ser pleśniowy - przepis Krokiety z kapustą i grzybami - przepis

 

Zrazy zawijane z polędwicy wołowej

Pyszna zupa po mediolańsku na zimowe wieczory

Kotlety mielone z kaszą

Zapiekanka śródziemnomorska

Chleb na drożdżach

Bitki

Fasolka po bretońsku

Smażony ser pleśniowy

Krokiety z kapustą i grzybami