zdjecia rodzinne

Mufinki czekoladowe


Składniki:

2,5 szklanki mąki
1,5 szklanki mleka
0,5 szklanki cukru
3/4 kostki masła
2 jajka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
olej
2 tabliczki czekolady mlecznej lub białej
100 g płatków migdałowych
kakao do posypania

Wykonanie:

Nagrzać piekarnik do 190 st.C.
Mąkę, cukier, startą na tarce czekoladę i proszek do pieczenia wymieszać.
W drugim naczyniu mieszamy jajka z mlekiem.
Masło rozpuścić w rondelku.
Po rozgrzaniu masła wlewamy równocześnie z masą jajeczno-mleczną do miski z sypkimi produktami i mieszamy energicznie metalową łyżką.
Napełniamy posmarowane olejem foremki.
Pieczemy 20 minut.
Dekorujemy migdałami oraz posypujemy kakao.

Kategorie: ciasta

Dodaj przepis do ulubionych


Skomentuj przepis:


Podpis: Zdjęcie:

Komentarze:


gosiaczek , 2010-11-20
Jeśli dodasz czekaladę gorzką lub mleczną będzie taki efekt
Monia , 2010-11-18
Do ciasta dodałam dodatkowo łyżeczkę kakao (prawdziwego, niesłodzonego) i rodzynki, które moczyły się przez godzinkę w alkoholu. Raz, dwa i mufinki zniknęły.
A Tobie wychodzą takie ciemne bez kakao?
gosiaczek , 2010-08-20
Mufinki czekoladowe wersja z cukrem pudrem
gosiaczek , 2010-08-20
Mufinki czekoladowe wersja z cukrem pudrem


Zaloguj się

Login lub email Hasło


Przypomnij hasło.
Załóż profil za darmo.

 

Najpopularniejsze przepisy

Bitki - przepis Kotlety  schabowe z cebulką - przepis Pasztet z indyka - przepis Chleb na drożdżach - przepis Śledzie w oleju - przepis Fasolka po bretońsku - przepis Włoski chlebek a'la pizza - przepis Zapiekanka śródziemnomorska - przepis Zrazy zawijane z polędwicy wołowej  - przepis

 

Bitki

Kotlety schabowe z cebulką

Pasztet z indyka

Chleb na drożdżach

Śledzie w oleju

Fasolka po bretońsku

Włoski chlebek a'la pizza

Zapiekanka śródziemnomorska

Zrazy zawijane z polędwicy wołowej