zdjecia rodzinne

Pączki w czekoladzie


Składniki:

50 dag mąki
5 dag drożdży
5 dag cukru
1/5 l ciepłego mleka
4 łyżki masła
2 żółtka
kielisze rumu
szczypta soli
20 dag konfitury wisniowej
20 dag czekolady
5 dag wiórków kokosowych
1 l oleju do smażenia

Wykonanie:

1 . Mąkę przesiej do miski , zrób w kopczyku zagłębienie . Drożdże rozetrzyj z łyżką cukru , połącz z ciepłym mlekiem . Całość wlej do zagłębienia w mące i starannie wymieszaj . Następnie przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na około 20 minut .
2 . Do wyrośniętego ciasta dodaj pozostały cukier , rozpuszczone masło , żółtka , alkohol , szczyptę soli i wyrób na gładkie ciasto . Odstaw przykryte ściereczką w ciepłe miejsce na 30 minut . Po tym czasie formuj zgrabne pzczki , układaj na posypanej mąką stolnicy niezbyt blisko siebie . Pozostaw je jeszcze chwilę , by odrobinę wyrosły .
3 . Smaż pączki na rozgrzanym oleju na złoty kolor z obu stron . Po ostygnięciu pączki nadziej konfiturą ; przełóż niewielką porcję konfitury do szprycy w wąską końcówką i ostrożnie wstrzyknij do środka słodkie nadzienia .
4 . Zupełnie już ostudzone pączki zanurzaj w ciepłej czekoladzie roztopionej w kąpieli wodnej . zaraz po wyjęciu posyp pączki z wierzchu wiórkami kokosowymi i odstaw do zastygnięcia polewy .

Kategorie: ciastapolska

Dodaj przepis do ulubionych


Skomentuj przepis:


Podpis: Zdjęcie:

Komentarze:




Zaloguj się

Login lub email Hasło


Przypomnij hasło.
Załóż profil za darmo.

 

Najpopularniejsze przepisy

Zrazy zawijane z polędwicy wołowej  - przepis Fasolka po bretońsku - przepis Pasztet z indyka - przepis Biała kiełbasa - przepis Krokiety z kapustą i grzybami - przepis Zupa-krem z brokułami w roli głównej - przepis Kotlety mielone z kaszą - przepis Śledzie w oleju - przepis Kapusta ,,młoda,, (wiosenna) - przepis

 

Zrazy zawijane z polędwicy wołowej

Fasolka po bretońsku

Pasztet z indyka

Biała kiełbasa

Krokiety z kapustą i grzybami

Zupa-krem z brokułami w roli głównej

Kotlety mielone z kaszą

Śledzie w oleju

Kapusta ,,młoda,, (wiosenna)